C vitamini

24-08-2018 18:42

C Vitamini

Kimyasal adı askorbik asit olarak bilinen c vitamini suda çözünen ve vücudun sentezleyemediği bir vitamin türüdür. Kış aylarında hastalıklara karşı güç kazanmamızı sağlar.

 

c vitamini 


C vitamini hangi hastalıklardan korunmamıza yardımcı olur?

Damar sertliği ya da yüksek kolesterolü bulunan kişilerin gün içinde 500 mg c vitamini tüketmesi kan damarlarının genişlemesini sağlar.

C vitamini takviyesi kandaki ürik asit miktarını azalttığı için ürik asidi fazla olan ve gut hastalarında kullanılabilir.

Mide ülseri ile gastrit yapan mikrobun öldürülmesinde C vitamini oldukça yararlıdır.

Damar sertliği gibi hastalıkların oluşumunu engellemede faydalıdır.

Katarakt oluşumunu engellemek için günlük 300 mg C vitamini takviyesi öneriliyor.

Yüksek tansiyonu olan kişilerde C vitamini tansiyonda %9 oranında düşüş gösterebilmektedir.

Diyabet hastalarında sinir, göz ve damarlarda şekerin oluşturduğu hasarı engellemek için C vitamini takviyesi gerekir.

Fazla C vitamini tüketilmesi bilinenin aksine gribi ya da nezleyi engellemez.

Bu vitamin, demir ilaçlarının emilimini fazlalaştırdığı için beraber kullanılmalıdır.

C vitamini yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.

C Vitamininin faydaları

C vitamininin yararları arasında en başta vücudun direncini artırması ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi gösterilebilir. C vitamini bu yararlarından hariç Demir minerali ve folik asidin kana geçmesini daha basit hale getirerek kansızlığı engellemede etkilidir yara ve yanıkların daha çabuk iyileşmesine sağlar. Antioksidan özelliği ile meme ve deri kanseri gibi ağır hastalıkların oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Çok fazla bilinenin aksine C vitamini yararları arasında grip ve soğuk algınlığını engelleme yoktur fakat C vitamini alımı gribe yakalanmanız halinde hastalığı daha çabuk atlatmanıza ve semptomları daha hafif yaşamanıza yardımcı olur.

C Vitamini Bulunan Besinler

Portakal

C vitamini bulunan besinlerin en başında portakal gelir. Günlük bir tane portakal yenilmesi günlük c vitamini ihtiyacımızı giderecektir. Bu meyvenin 100 gramı 45 mg, ortalama 140 gramlık normal bir portakal 63,4 mg C vitamini içeriyor.

Greyfurt

Başka narenciyeler gibi fazla miktarda C vitamini olan greyfurt 1 tane tüketilmesi günlük C vitamininin çoğunu giderir.Bir tane greyfurtun içinde ortalama 80 mg C vitamini bulunur.

Maydanoz

Bu yeşil sebze C, E ve grubu vitaminlerinden olan folik asitten çok zengindir. 100 mg maydanozda 133mg, ortalama 4 gramlık 1 yemek kaşığı ise 5 mg C vitamini sağlar.

Biber

Biber C vitamininin yanı sıra A ve K vitamini, magnezyum ve fosfor minerali bakımında oldukça zengindir. 100 gram biberde ortalama 240 mg C vitamini bulunmaktadır.Bu günlük ihtiyacın ortalama 4 katı kadardır. 1 tane normal yeşilbiber günlük tavsiye edilen miktarda C vitaminini karşılamaya yeter.

Kivi

Bir tane kivi günlük C vitaminini fazlasıyla karşılamaktadır. Aynı zamanda E ve K vitamin, potasyum ve bakır mineralleri bakımından oldukça zengin olan bu meyvenin 100 gramında 92,7 mg, ortalama 76 gramlık 1 tane kivide 70,5 mg C vitamini bulunmaktadır.

Çilek

Bir tane çilek (ortalama 7 gram) günlük C vitamininin yaklaşık %7’sini giderir. 100 gram çilekte 58,8 mg, 1 kâse çilekte (ortalama 144 gram) 84,7 mg C vitamini bulunur. Bu meyve aynı zamanda besin lifi, manganez ve potasyum için iyi birer kaynaktır.

Limon

Limon C vitamini bakımından oldukça zengin olan bir sebzedir. Detoks etkisi yapar ve bulundurduğu zengin C vitamini sayesinde yağ yakımı hızını artırır.100 gramında 53 mg ortalama 58 gramlık bir adet limon 30,7 gram c vitamini bulundurur.

Ananas

Ananas C vitamini bakımından çok zengin olup günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık %80’ini giderir. Ananasın 100 gramında 47,8 mg ortalama 165 gramlık 1 kâse ananasta ise 78,9 gram C vitamini bulunmaktadır.

Kara Lahana

Bu besin de diğer besinler gibi C vitamini bakımından oldukça zengindir. C vitamininin yanı sıra A vitamini, E vitamini, B vitamini ve birçok mineral bu besinde oldukça fazladır. Haşlanmış karalahananın 100 gramında 41 mg C vitamini, 130 gram karalahana içeren bir kâsede ise 53,3 mg C vitamini bulunmaktadır.

Brokoli

Günlük C vitamini ihtiyacını karşılamak için 100 gram çiğ brokoli tüketimi de yeterli olacaktır. Brokolide vitamin değerinin düşmemesi için buharda pişirilmesi ya da haşlanılacak ise kaynar suda bekletilmemesi önerilmektedir.

Karnabahar

Birçok vitamin ve mineral bakımında zengin olan bu besin aynı zamanda C vitamini bakımından da oldukça zengindir. Boyu küçük olan bir karnabaharda 127,7 mg C vitamini bulunmaktadır.

Ayrıca ıspanak, patates, kuşburnu, bezelye, papaya, Frenk üzümü, muz, kabak, soğan, kavun, kayısı, erik, karpuz, havuç, avokado, elma, salatalık gibi gıdalarda bulunur.

Hangi Yaşta Ne Kadar C Vitamini Alınması Gerek

1 yaşında küçük bebekler 30 mg C vitamini alması gerekir,

1-3 yaş aralığındaki çocuklar günlük 35 mg alması gerekir,

4-6 yaş aralığındaki çocuklar 50 mg C vitamini alması gerekir,

7-9 yaş aralığındaki çocuklar 60 mg C vitamini alması gerekir,

10-12 yaş aralığındaki çocuklar 75 mg C vitamini alması gerekir,

13-20 yaş aralığındaki gençler 90 mg C vitamini alması gerekir,

20 yaş üstü yetişkinler75 mg C vitamini alması gerekir,

Hamileler 85 mg C vitamini alması gerekir,

Emziren anneler 120 mg C vitamini alması gerekir.

C Vitamini Eksikliğinde Neler Olur?

Vücut C vitamini bakımından yetersiz kaldığında halsizlik, diş ve diş eti kanamaları, deride morlukların oluşması, eklem ağrıları, nefes almada zorluk çekme gibi belirtiler gösteren iskorbüt hastalığına sebep olur. Bu vitaminin eksikliği bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep olur. Ayrıca alerjilere, kalp ve kanser gibi ağır hastalıklara karşı dirençsiz hale gelmenize sebep olur.

C vitamini Vücutta Depolanmaz

İnsan vücudu besin ve gıda tüketimiyle alına C vitamininin ihtiyaç duyduğu kadarını alıyor. Çok alınan C vitamini ise birkaç saat içinde vücuttan dışarı atılır. Vücuda C vitamininin fazla alınması sadece böbrekleri yoracaktır. C vitaminin fazla tüketilmesi böbreklerde taş oluşmasına sebep olur. Yetişkin bir kişi günlük 2000 mg den çok C vitamini tüketirse mide bulantısı, mide krampları ve ishal gibi rahatsızlıklar yaşayabilir.

Vücudumuz C Vitamini Üretmiyor

Bazı hayvanlar ve bitkilerin C vitaminini ürettiğini ancak insan vücudunun sentezleyemediğini birçok doktor uyarıyor. Yeteri kadar alındığında antioksidan özelliği ile C vitamini vücudumuzun yaşlanmasının en önemli sebebi olan serbest radikallerin zarar gösteren etkilerinden ve kanserojen maddelerden korur. Vücudun aldığı demirin emilimini artırması sebebiyle kansızlığa karşı faydalıdır.

C Vitamini Takviyede Alınabilir

Gıdalardan yeteri miktarda C vitamini alamadığını düşünen kişiler eczanelerden C vitamini takviyesi alabilirler. C vitamini vücudumuzda kalma süresi çok kısa olduğu için belirli aralıklarla tekrar tüketilmesi gerektiğinin doktorlar hatırlatmasında bulunuyor.

C Vitamini İle Kanser

C vitamini sadece damardan alındığı zaman kanser hücrelerine etki edebilir.

Kansere karşı savaşan NK-natural killer çok fazla C vitamini olduğunda aktif olabiliyorlar

Azda olsa bazı durumlarda C vitamini alımının hızla büyüyen hapis tümörü olan hastalarda tümör nekrozunda aniden artışa yol açarak öldürücü etki yapabileceği söyleniyor.

Bu yazımız tavsiye veya öneri niteliği taşımamaktadır. Lütfen sağlık sorunları ile ilgili doktorunuza danışınız.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.