Cilt Maskeleri

04-09-2018 15:32
Cilt Maskeleri

Maske

Maskeler birçok sebepten dolayı cilde yapılan örtüye denir. Bunlar gaz maskesi, eskrim maskesi, korunmak amacıyla mukavvadan yapılanlar daha çok eğlencelerde maskaralıklar için yüze örtü gibi yapılan sadece göz ve burun ucundan aşağı doğru açıkta kalan kumaş maskelerde tanınmaması için veya maskeli balolarda elbisenin bir bölümü olarak yapılır. Maskelerin geçmişe dayanan bir tarihçesi vardır. Bunların başlıca ne tür nedenlerden dolayı yapıldığı hakkında yorum yapılmıştır. Maske ilk olarak afrika da çocukları korkutmak amacıyla yapılmaya başlamış.

 

cilt maskesi 

 

Doğal yöntemlerle yapılan yüz maskeleri

Maskeler yüzü besler, sinir damarların gevşemesini sağlar, yağ, nem oranını dengeler, kasları sıklaştırır, kan akışını hızlandırır, yüzü temizleyerek daha taze ve bakımlı görünmesini sağlar. Doğal olan sebze, çiçek, meyve ve çeşitli otlardan yapılan maskelerde bulunmaktadır. Yüzün bakımı ve beslenmesi için yüz şekline uygun farklı maskeler yapılır. Yüz temizlendikten sonra maskeler yapılabilir. Yüz maskelerini haftada bir sefer yapmak uygundur. Doğal maskeler hemen etkili olarak yüzü nemlendirir, tazeler ve kırışıkların giderilmesini sağlar. İçerisindeki maddelere göre yüzdeki işlemleri değişiklik gösterir. Bazı yağlı yüzlere iyi gelirken bazı kuru yüzlere ise nem oranı sağlar. Fakat dikkatli olmak gerekir yüz tipine uygun olmayan yabancı maddeler içeren maskeler yüze zarar verebilir. Mesela kuru cilde sahip olanlar limon ve portakal gibi meyvelerde yapılan maskelerden uzak durmasında fayda vardır.

Maskenin görevleri

Yüz hatlarını doldurarak kasların gerilmesini sağlar.

Gözenekleri sıklaştırır.

Üstteki derinin alttaki tabakasında olan kan dolaşımının hızlanmasını sağlar ve böylece deriyi şişirerek daha gergin görünmesini sağlar.

Ciltte biriken zehirleri çeker.

Tazelik, rahatlama duygusu yaratır.

Maskelerin çeşitliliğine göre özellikler

Toprak kilinden ortaya çıkan maskeler: yüzlerin üstünde kalın bir kabuk oluşturur. Yüzün derin bir şekilde temizleyip, gerdirerek sıklaşmasını sağlar.

Yosundan meydana çıkan maskeler: deniz yosunlarını kurutuptoz haline getirilerek yapılır. Cildin nemlenmesini, temizlenmesini ve canlandırma özelliği bulunmaktadır.

Toz halinde maskeler: çoğunlukla beyaz kilden yapılmaktadır. Sulandırılarak yapılır. Sulandırılması için organik sebze veya meyve suyu kullanılabilir.

Yağlı maskeler: yüzü besleyen ve canlandıran maddeleri bulundurur.

Jöleli maskeler: fırçayla cilde sürülerek kuruması için beklenilir. Ciltte duru bir kabuk oluşturulur.Maske kuruduktan sonra en aşağıdan başlayan deri soyulurcasına ciltten kalkar.

Doğal maskeler ve özellikleri

Kuru yüzler için yapılan maskeler: üzüm, kaymak maskesi: bir çorba kaşığı üzüm suyu, bir çorba kaşığı kaymak ile ezilerek karıştırıp daha sonra cilde uygulanarak 20 dakika bekledikten sonra temizlenir.

Yumurta maskesi: bir yumurtanın sarısı iki çay kaşığı zeyti yağı veya badem yağı ile karıştırarak cilde sürülüp 15 dakika sonra yıkanır.

Çilek maskesi: üç adet çilek iki çorba kaşığı kaymakla ezilerek ve bir çorba kaşığı balla karıştırarak maskeyi yüze sürüp 10 dakika bekletildikten sonra silinir.

Yoğurt maskesi: süzülen yoğurt ince bir tabaka şeklinde cilde sürülür.20 dakika bekletildikten sonra ılık suyla yıkanır.

Salatalık maskesi: salatalığı rendeleyerek bir çay kaşığıyla gliserin karıştırarak bir süre bekletildikten sonra çalkalayarak cilde uygulanır. Bu maske her yüz tiplerine yapılabilir. Ama yüzü kuru olanlar bu maskeye gliserin derecesini fazlalaştırarak yapabilirler.

Yulaflı maske: bir yemek kaşığı yulaf ve bir yemek kaşığı gül suyu boza kıvamına gelene kadar karıştırarak cilde sürülür. Yağlı yüzler için çok iyidir. Ayrıca siyah noktaları yok eder.

Avokadolu maske: püre haline getirilerek kuru yüzlere yapılması daha iyidir.

Bira mayalı maske: bira mayası su veya yağsız süt ile lapa bir alana kadar karıştırılır. B vitamini açısından oldukça zengindir. Yüzdeki bütün zararlı maddeleri ortadan kaldırır.

Bal maskesi: bir yumurta sarısının bir kısmı bir çay kaşığı bal, bir çay kaşığı zeytinyağıyla karıştırarak cilde sürülür.

Göz çevresindeki deri çok hassas olduğundan dolayı bu bölgelere maske yapılmaz. Kırışıklıkların oluşmasına neden olur. Meyve ile yapılan maskeler meyvelerin çürük olmamasına özen gösterilmelidir. Yoksa yüze mikrop bulaştırılabilir. Tam oluşmamış meyveler vitamin bakımından çok zengin olmayacağından tam oluşmuş meyveler olmasına dikkat edilmelidir. Maske temizlendikten sonra yüz yağlıysa eğer cildi nemlendiren kremler kullanılmalı, kuru ise yağlı nemlendiriciler kullanılmalıdır. Maske yapıldığı zaman cildin üzerinde hemen bir parlaklık oluşmaktadır. Maske yapılırken cildin hepsinin hareketsiz olması lazım. Özellikle sırt üstü uyurken maske yapmak en doğru hareketlerdendir.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.