Koenzim Q10 (CoQ10) Sağlımız İçin Önemi

04-07-2018 10:37

CoQ10’un Sağlığınız İçin Potansiyel Faydaları

 

 

• Koenzim Q10 için CoQ10, insan vücudu tarafından doğal olarak üretilen bir bileşendir.

• CoQ10, kardiyovasküler sağlığına olumlu yönde etkiler sağlayabilir. Kalp için enerji sağlar çünkü, yetersiz enerji kalbin düzgün çalışmamasına neden olabilir.

• Herhangi bir CoQ10 dozu almadan önce, ihtiyaçlarınız için ideal dozu belirlemenize yardımcı olması açısından doktorunuza başvurun.

 

Kalp hastalığı, bugün Dünyadaki birçok insanı etkileyen büyük bir hastalıktır ve bu durum sadece kişinin sağlığı üzerinde değil, aynı zamanda maddiyat açısından kişiye zarar vereceğinden cüzdanında da zarar görmesine sebebiyet verir. Kalp hastalığını tedavi etmeyi amaçlayan statinler gibi ilaçlar için çok fazla para harcanmaktadır.

Şu anda, 40 yaşın üzerindeki 4 insandan en az 1 tanesi statin alıyor. Bununla birlikte, statinler kalp hastalığının başlangıcına bağlanmıştır, çünkü bunlar bazı önemli kalp besinleriyle etkileşime girer. Bu, kalbiniz ve diğer kaslarınız için ciddi sonuçlara yol açabilir.

Statinlerin olumsuz etkileriyle mücadele etmek için, CoQ10  takviyeleri yardımcı bir ek olabilir. Co Q10'un sağlığınıza nasıl fayda sağlayabileceğini, neleri yaygın olarak kullandığını ve bunu yaparken gereken ideal dozajı öğrenmek için okumaya devam edin.


 


koenzim q10, co q10

 

 

CoQ10 Nedir?

Koenzim Q10 için CoQ10, insan vücudu tarafından doğal olarak üretilen bir bileşendir. Mitokondrinin iç zarlarında bulunur ve hem hücrenin içinde hem de vücudunuzun her ikisinde ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlamaktan sorumlu adenosin trifosfat (ATP) üretimi için çok önemlidir.

CoQ10'un iki şekli vardır: Ubiquinone (CoQ10’un başka bir adı) ve ubiquinol, çok daha etkili bir alternatif olarak düşünülen CoQ10'un dozunun azaltılmış şeklidir. CoQ10'un ubiquinol içerisine dönüşümü, mitokondri içerisindeki her saniyede binlerce kez gerçekleşir ve bu süreç, vücudunuzun kullanacağı, yiyeceğiniz yiyecekleri enerjiye dönüştürmesinde büyük bir rol oynar.

 

Günümüzde CoQ10 takviyelerinin çeşitli formları mevcuttur: yumuşak jel kapsüller, sert kabuklu kapsüller, tabletler ve oral spreyler. (CoQ10 da kozmetiklere eklenebilir.)

 

 

 

CoQ10'un Gıda Kaynakları

Vücudunuzun enerji seviyelerini artırmak istiyorsanız, yiyebileceğiniz CoQ10 içeren bazı yiyecekler vardır. Dengeli bir diyet yaparsanız, yeterli CoQ10 almanız olasıdır. Önemli örnekler:

• Taze yakalanmış somon ve balıklar

• Ot ile beslenmiş dana eti, sakatat

• Organik ot ile beslenmiş hayvan etleri

•Susam taneleri

•Brokoli

Son zamanlarda yapılan araştırmalar, vücudun CoQ10'un ubiquinol'e dönüşümünü iyileştirmek için klorofil açısından zengin sebzelerin ve güneşe maruz kalmanın etkilerinin altını çizdi. Tüketilen klorofil, kana nakledilir ve cilt önemli miktarda güneş ışığına maruz kaldığında, klorofil güneş ışınımını soğurur ve CoQ10 dönüşümünü ubiquinole dönüştürür. Bu sebzeleri yiyerek klorofil alımınızı arttırabilirsiniz:

 

 

 

 

Ispanak

Kuşkonmaz

Pancar yaprağı

Yeşil Biber

Lahana

Brüksel lahanası

Kabak

Kereviz

Kara lahana

Salatalık

Yeşil fasulye

Yeşil bezelye

Marul

Pırasa

Hardal yeşilliği

 

 

Maydanoz ve antep fıstığı gibi yeşil üzüm veya kivi gibi meyveler (bunlar ılımlı olarak yenir), göz önünde bulundurulacak diğer klorofil açısından zengin besinlerdir.


 


 

CoQ10 içeren besinler

 

Koenzim Q10 CoQ10'un Önemli Sağlık Faydaları

 

Başlangıç ​​olarak, CoQ10 kardiyovasküler sağlığa olumlu etkiler sağlayabilir. CoQ10'un selenyum ile kombinasyon halinde alınması, kalp fonksiyonunu iyileştirebilir ve kardiyovasküler mortaliteyi yaşlı insanlar arasında yaklaşık yüzde 50 oranında azaltabilir, aynı zamanda mitokondriya tarafından üretilen yan ürünlerin neden olduğu oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olur, mitokondriyal hasarı en aza indirir ve yeni mitokondri üretimini destekleyebilir.

CoQ10, kendi başına bu işlevleri yerine getirebilir, ancak selenyum, CoQ10'u "güçlendirici" olarak sunarak üretim ve biriktirme işleminde vücuda yardımcı olur. CoQ10 ayrıca aşağıdaki özellikler nedeniyle vücut için faydalıdır:

Anti-inflamatuar:. Bu, kalp problemleri ve kronik inflamasyon ile ilişkili diğer durumlar için riski azaltabilir.

Antioksidan: CoQ10, hücre ve DNA hasarından sorumlu serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, ubiquinol, hücre zarları gibi vücudunuzun lipit kısımlarında çalışan, lipidde çözünen veya yağda çözünen bir antioksidandır. Aslında, vücutta üretilen ya da yağda çözünen bir antioksidandır ve gıdadan alınmak zorunda değildir (CoQ10 veya ubiquinol'ünüzden daha önce bahsedilen gıda kaynaklarından kesinlikle payınızı alabilirsiniz).

Araştırmacılara göre, aşağıdaki koşullardan muzdarip insanlar CoQ10 veya ubiquinol takviyesinden yararlanabilirler:

 

Migren

Diyabet

Kronik yorgunluk

ALS

Ritmik bozukluklar

Hipertansiyon

Mitral kapakçık sorunları

Kalp nakli veya Kronik Kalp Rahatsızlıkları

 

Ayrıca, bu ilaçları alan kişiler CoQ10 veya ubiquinol takviyelerinden yararlanabilirler, çünkü bu ilaçların olumsuz etkileriyle mücadele etmede yardımcı olabilirler:

 

Asit blokerleri Alerji ilaçları Antasitler

Anti-aritmikler Antibiyotikler Antidepresanlar

Kan incelticiler Kan basıncı ilaçları ACE inhibitörleri

Anjiyotensin II Reseptör Antagonistleri Beta-blokerlerDiüretikler

Kolesterol düşürücüler (fibrat dahil) Diyabet ilaçları Psikiyatrik ilaçlar

 

 

CoQ10’nun İşlevi Nedir?

CoQ10, enerji üretimi için gerekli olduğu için vücudun hücreleri için iyidir, bu da onu iyi sağlık, yüksek enerji seviyeleri, uzun ömür ve daha iyi genel yaşam kalitesi için hayati kılar. CoQ10 takviyeleri ayrıca bir CoQ10 eksikliğini azaltmaya yardımcı olabilir, migren ataklarının sıklığını azaltır ve aşağıdakilere yardımcı olabilir:

• Görmeyi artırarak yaşa bağlı maküler dejenerasyon (AMD veya ARMD)

• Kalp fonksiyonlarını iyileştirerek konjestif kalp yetmezliğini önler

• Semptomları geliştirerek diyabetik nöropati sağlar

• Bağışıklık fonksiyonunu geliştirerek HIV / AIDS bağışıklığı güçlendirir

• Fiziksel performansı artırarak Muskülerdistrofi sağlar

 

Tansiyona bağlı sağlık sorunları olan kişiler, CoQ10'un da yüksek tansiyon düzeyleri olan hastalarda düşük CoQ10 seviyeleri görüldüğü için yararlı olabilir. Araştırmalar, CoQ10'un vücudun CoQ10 seviyelerini yükseltmeye ve vücudun sağlıklı bir aralıkta tansiyonu belli düzeyde tutmaya yardımcı olabileceğini belirtmiştir.

Bu birleşimden sorumlu mekanizma tam olarak anlaşılmasa da çalışmalar CoQ10'un kalbin kan pompalamasına daha güçlü bir şekilde yardımcı olduğunu, dolaşımını hızlandırdığını ve kanın vücutta daha özgürce akmasına izin verdiğini vurgulamıştır.

Cildin iyileştirilmesi: Vücudunuzun CoQ10 seviyeleri yaşlandıkça azalır. Azaltılmış CoQ10 seviyeleri, vücudun kolajen ve elastin üretme yeteneğini engelleyebilir. Bu iki cilt proteini, cildin sıkı (kolajen) ve esnek (elastin) görünmesini sağlamaktan sorumludur ve bu proteinler olmadan cildiniz kırışır ve sarkar.

CoQ10'un ciltle ilgili başka bir faydası, yaşlanmadan sorumlu serbest radikalleri nötralize eden anti-aging özelliğidir. CoQ10 cildinize derinlemesine nüfuz edebilir ve kolajen ve elastin üretimine yardımcı olan, cilt onarımını ve yenilenmesini destekleyen antioksidanlar sağlayabilir.

CoQ10'un cilt sağlığı için kullanılmasıyla ilgili tek dezavantaj, topikal olarak uygulanan CoQ10 ürünlerinin bu faydaları sağlamak için yeterli miktarda aktif CoQ10 içermeyeceğidir.

Doğurganlığın teşvik edilmesi: Kadınlarda ve erkeklerde doğurganlığın iyileştirilmesi için CoQ10 takviyeleri kullanılabilir. Semende yüksek düzeyde CoQ10 bulunmuş ve bunlar sperm sayısı ve motilitesi ile doğrudan ilişkili bulunmuştur. Başka bir çalışma, sperm hücrelerinde daha yüksek bir CoQ10 konsantrasyonunun, sperm membranlarının serbest radikal hasarından korunmasına yardımcı olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Gebe kalmak isteyen kadınların CoQ10 seviyelerini düzenlemeleri gerekir, çünkü yakın zamanda yapılan bir çalışmada, antioksidan özelliği nedeniyle, serbest radikalleri onarmaya ve yumurta kalitesini ve yumurtlamayı iyileştirmeye yardımcı olabileceğini ortaya koymuştur.

Araştırmacılar aynı zamanda CoQ10'un enerji üretimindeki rolü nedeniyle kadın doğurganlığında da rol oynayabileceğine inanmaktadır. Kadınlar yaşlandıkça, vücuttaki CoQ10 seviyeleri azalmakta, fertilizasyon ve embriyo gelişimi gibi enerji tüketen faaliyetlere katlanmasına yardımcı olacak enerji kaynaklarınısağlanmaktadır.

 

CoQ10 Üzerinden Yürütülen Çalışmalar

1957'deki keşfinden sonra, CoQ10'u çevreleyen ilgi giderek artmış ve araştırmacıların faydaları ile ilgili çalışmaları yürütme yolunu açmıştır. Aslında, bir CoQ10 çalışması biyokimyada 1978 Nobel Ödülü'ne layık görülmüştür, burada Britanyalı bilim adamı Peter Mitchell CoQ10'un bir hücre içinde nasıl çalıştığını kapsamlı bir şekilde tanımlamış ve haritalandırmıştır.18 Bazı çalışmalar CoQ10'un bu iki koşulu ele almadaki etkinliğini başarılı bir şekilde ortaya koymuştur:

Migren: Son yıllarda, migren üzerinde yapılan çalışmalar, mitokondriyal bir bozukluk olma eğilimine girmiş ve CoQ10 eksikliği gibi beslenme eksikliklerinin rol oynayabileceğini düşünülmüştür.

Kardiyovasküler sorunlar: Araştırmacılar, CoQ10’un kalp sorunu olan insanlara yönelik potansiyelini araştırdı. 2014 yılında yürütülen Q-Symbio çalışması, CoQ10-kardiyovasküler sağlık bağlantısı hakkında değerli bilgiler vermektedir. NYHA Sınıf III veya IV kalp yetmezliği olan hastalara rastlanana kadar geçen süreyi araştıran en büyük çalışmalardan biriydi

 

Co CoQ10 grubu, kardiyovasküler ölümde yüzde 43'lük bir düşüşe sahipti.

Co CoQ10 grubundaki hastaların sadece yüzde 15'i MACE olayları olarak adlandırılan ciddi kalp olaylarını yaşamıştır ve bu oran plasebo hastalarının yüzde 26'sıdır. Bu istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç olarak kabul edilen yüzde 43 nispi bir azalmaya karşılık gelir.

Diğer çalışmalar da CoQ10'un şunları yapabileceğini keşfetti:

• Mitokondriyal bozuklukların ve nörodejeneratif hastalıkların tedavi edilmesine yardımcı olunması: dergide yayınlanan bir 2004 makalesi, CoQ10'un, mitokondriyal bozuklukların ve Parkinson hastalığı, Huntington hastalığı ve amiyotrofiklateral skleroz (ALS) gibi nörodejeneratif hastalıkların tedavisine yardımcı olma potansiyelini göstermektedir

• Beyin hastalıkları için daha düşük risk: Bir 2014 araştırması, CoQ10 düzeylerinin en düşük olduğu insanların, DÇ1 düzeyi düşük olanlara kıyasla, demans için yüzde 77 daha düşük risk taşıdığını ortaya çıkarmıştır.

• Egzersiz performansını artırın: 200 ila 300 mg günlük dozlarda alındığında, CoQ10 egzersiz performansını iyileştirmek, genel enerji durumunu arttırmak ve en yüksek güç üretimini ve kas iyileşmesini arttırmaya yardımcı olabilir. Aslında, fazladan ATP döngüsüne ihtiyaç duyabilecek sporcuların, bunun gerçekleşmesi için günde 300 ila 600 mg kadar yüksek bir doz almaları önerilmektedir.

Sözü edilen bu çalışmaların CoQ10'un belirli koşullara karşı olumlu etkilerini kanıtlamış olmasına rağmen, diğer araştırmacılar CoQ10'un aşağıdakiler için etkili olmayabileceğini keşfettikleri için ilave araştırmalar gerekebilir:

• Diyabet: Avrupa Klinik Beslenme Dergisi'nde yapılan bir 2002 çalışmasının sonuçları, CoQ10'un tip 2 diyabet hastaları arasında kan basıncını ve uzun süreli glisemik kontrolü geliştirebileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, bu gelişmeler F2-isoprostanların bir değerlendirmesinden sonra azalan oksidatif stresle ilişkili değildi.

2013 yılında MinervaGastroenterologica e Dietologica dergisinde yayınlanan ayrı bir çalışmada, CoQ10'un glisemik kontrol ve total ve düşük dansitelilipoprotein (LDL-C) kolesterolü geliştirdiğini ancak trigliserit (TG) ve yüksek düzeyde olumlu bir etkisi olmadığını bulmuştur. -sititelipoprotein kolesterol (HDL-C).

• Standart medikal tedavi alan konjestif kalp yetmezliği hastalarının fiziksel yetenekleri: 2000 yılında İç Hastalıkları Annals dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre CoQ10'un, konjestif kalp yetmezliği olan kişilerin ejeksiyon fraksiyonu, tepe oksijen tüketimi veya egzersiz süreleri üzerinde önemli bir etkisi yoktur.

Aktif tedavi alan hastalarda ortalama CoQ10 serum konsantrasyonu 0.95 ± 0.62 mikrog / mL'den 2.2 +/- 1.2 mirog / mL'ye çıksa bile, parametreler için oranlar özne ve kontrol grupları arasında özdeşti.

 

CoQ10 Günlük Doz:

CoQ10 için ideal doz bir kişinin yaşına bağlı olabilir:

• 25 yaşın altındaki kişiler: Bu yaş grubundaki insanlar CoQ10'u ubiquinole dönüştürmede daha yeteneklidir. Bu nedenle, ubiquinol takviyeleri satın almak gereksizdir.

• 40 yaş üstü insanlar: Bu insanlar okside CoQ10'u ubiquinole dönüştürmeyi zorlu bulabilirler. CoQ10 almak yerine, vücut tarafından çok daha etkili bir şekilde absorbe edilebilen ubiquinol takviyeleri almanızı şiddetle tavsiye ederim.

Yaşlanmanın yanı sıra, bu diğer faktörler vücudun CoQ10'u ubiquinole dönüştürme kabiliyetini etkileyebilir.


 

 

Artan metabolik talep Oksidatif stres

Yetersiz beslenme CoQ10 alımı Genlerde yaşa bağlı değişiklikler

Hastalık ve hastalıktan oluşan potansiyel etkiler Biyosentez için gerekli faktörlerin eksikliği

 

CoQ10'un herhangi bir dozunu almadan önce, ihtiyaçlarınız için ideal dozu belirlemenize yardımcı olması için doktorunuzla konuşun. Doktorunuz, CoQ10 seviyenizi ölçmek için potansiyel bir dozun bunları sağlıklı bir aralıkta tutmak için yeterli olup olmadığını veya CoQ10 eksikliğini kontrol etmenize yardımcı olmak ve seviyenizin normal aralığın altında olup olmadığını öğrenmek için bir kan testi yapmanızı söyleyebilir.

 

Ubiquinol için iyi bir başlangıç ​​dozu iki ila üç hafta boyunca 300 mg (iki 150 mg doz) olacaktır. Daha sonra, ideal dozunuzu belirlemenize yardımcı olmak için bir doktora danışabilirsiniz. CoQ10 için genel

doz tavsiyeleri sıklıkla cinsiyetinize, yaşınıza ve durumunuza bağlıdır. Bir statin ilacı alıyorsanız veya kalp sağlığını desteklemek istiyorsanız, 300 mg'lık bir doz ideal olabilir. Beyin sağlığını desteklemek isteyenler 200 mg'lık bir doz alabilirler ve aktif bir yaşam tarzına liderlik edenler 300 mg'lık bir dozu tercih edebilirler.

Yaşla ilgili öneriler için, 30 yaşın üzerindeki erkeklere, 100 mg'lık bir doz almaları önerilirken, 30 yaşın altındaki erkeklerin 200 mg'lık (iki 100 mg'lık) dozdan faydalanabileceğini düşünüyorum. Diğer taraftan, 30 yaşın üzerindeki kadınlar 150 mg'lık bir doz seçmeli, 30 yaşından küçük kadınlar için ise 300 mg (iki 150 mg doz) doz yararlı olabilir.

CoQ10 almak için en uygun zaman, avokado, hindistancevizi yağı veya MCT yağı gibi kaynaklardan elde edilen sağlıklı yağ içeren bir yemekle olacaktır, böylece vücut CoQ10'u emebilir. Ayrıca CoQ10'u gece kullanmanın da faydası olabilir, böylece vücudun bunu kullanabilme kabiliyetine yardımcı olabilir.

 

CoQ10'un Yan Etkileri

Genellikle, CoQ10 takviyeleri, bazen mide rahatsızlığına neden olmasına rağmen, güvenli kabul edilir. Ancak, bir sağlık hizmeti sağlayıcısı veya doktorun gözetimi altında yapılmadıkça, 18 yaşından küçüklere CoQ10 verilmemelidir.

Hamilelik sırasında CoQ10'dan kaçınılmalıdır, çünkü hamile ve emziren kadınlar arasında etkinliği ve güvenilirliği konusunda çalışmalar bulunmamaktadır. Diyabetliler ayrıca, kan şekeri düzeylerinin düşürülmesi riskini azaltmak için CoQ10 alımından önce doktorlarıyla konuşmalıdır. Ayrıca, CoQ10'un ayrıca aşağıdaki ilaçlar ile etkileştiği bilinmektedir:

Kemoterapi ilaçları: Kemoterapinin yanı sıra antioksidanları veya diğer takviyeleri almadan önce onkoloğunuza danışın. Araştırmacılar hala bu bağlantıdan emin olmasalar bile, CoQ10'un antioksidan etkisinin bazı kemoterapi ilaçlarını daha az etkili hale getirme olasılığı vardır.

Daunorubisin (Cerubidin) ve doksorubisin (Adriamycin):Bunlar birkaç çeşit kanseri tedavi etmek için kullanılan iki kemoterapi ilacıdır. CoQ10 ile birlikte alındığında, bu ilaçlar tarafından kalp üzerinde üretilen toksik etkiler azaltılabilir. Önceki örnekte olduğu gibi, kemoterapi yanında antioksidanları veya takviyeleri almadan önce onkoloğunuzla konuşun.

Tansiyon ilaçları: İlk çalışmalar, CoQ10'un kan basıncı seviyelerini düşürmek için bazı tansiyon ilaçlarıyla birlikte çalışabileceği keşfedilmiştir, ancak bunu doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Zaten yüksek tansiyon seviyeleri için ilaç alıyorsanız, CoQ10'u almadan önce doktorunuza danışın ve düzenli ilaç alımını durdurmayın.

• Varfarin (Coumadin) veya klopidigrel (Plavix) gibi kan inceltici ilaçlar: CoQ10'un bu ilaçları kanı inceltmede daha az etkili hale getirdiğini gösteren raporlar vardır. CoQ10'u kullanmayı planlıyorsanız, önce doktorunuza uygun eylem planını sorun.

• Betaksolol (Betoptik): CoQ10, glokomu tedavi etmek için sıklıkla kullanılan bir beta-bloker ilacı olan betaksolol damlalarının kalbe bağlı yan etkilerini azaltabilir.

Bu arada, bazı ilaçlar vücudunuzun CoQ10 seviyelerini düşürebilir, bu nedenle bunları alırken dikkatli olun:

• Atorvastatin (Lipitor), lovastatin (Mevacor), pravastatin (Pravachol) ve simvastatinZocor gibi kolesterol için statinler

• Gemfibrozil gibi kolesterol için fibrik asit türevleri (Lopid)

• Atenolol (Tenormin), labetolol (Normodyne), metoprolol (Lopressor veya Toprol) ve propranolol (Inderal) gibi yüksek kan basıncı için beta blokerleri

• Amitriptilin (Elavil), doksepin (Sinequan) ve imipramin (Tofranil) gibi trisiklikantidepresanlar

Genel olarak, tüm sağlığınızı iyileştirmeye ve vücudunuzun sinerjik süreçlerini geliştirmeye istekliyseniz, CoQ10 alımınızın arttırılması iyi bir karar olabilir. Ayrıca, bu hayati antioksidanın etrafındaki araştırmaların çoğu olumludur ve iddiasını güçlendiren önemli kanıtlar sağlar.

Bununla birlikte, sayısız kullanımlarına ve faydalarına rağmen, CoQ10'un sihirli rahatsızlıkları iyileştiren harika bir tedavi olmadığını unutmayın

CoQ10 Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

 

CoQ10 nedir?

CoQ10, doğal olarak vücut tarafından üretilen vitamine benzer bir maddedir, mitokondrilerin iç hücre zarlarında bulunur.

Ubiquinol vücudunuz için ne yapar?

CoQ10'un azaltılmış şekli olan Ubiquinol, aşağıdakileri içeren CoQ10 ile aynı sağlık yararlarını sunar:

Optimal kalp ve kardiyovasküler sağlığı ve fonksiyonu destekleme Uzun vadede enerji ve dayanıklılık seviyelerini artırmaya yardımcı Mitokondriyada optimal enerji üretimine yardımcı olmak gibi yararlar sağlar.

Vücudunuzun daha genç hissetmesini sağlar Serbest radikallerin ve oksidatif stresin tetiklediği hasarı önlemek için normal yaşlanma belirtilerini azaltır.

Bağışıklık sisteminiz ve sinir sisteminiz için destek sağlar. Doku hücrelerinin enerji üretmesine ve serbest radikallerin ve oksidatif stresin neden olduğu hasara karşı korunarak beyin, kalp, karaciğer ve böbrek sağlığını destekler. Eğer alıyorsanız vücudunuzdaki sağlıklı CoQ10 ve ubiquinol seviyelerini destekler.

 

 

CoQ10 güvenli midir?

Biofactors dergisinde yayınlanan CoQ10 ile ilgili 2008 güvenlik değerlendirmesi, CoQ10'un bir besin takviyesi olarak kullanım için güvenli olduğunu ortaya koymuştur. Bu sonuç hem klinik öncesi hem de klinik çalışmalardan elde edilen verilere dayanmaktadır. Bununla birlikte, COQ10 takviyeleri ara sıra bir mide bozukluğuna neden olabilir veya diğer ilaçlarla etkileşime girebilir, bu nedenle önce doktorunuza danışmanız ve durumunuz için ideal dozu öğrenmeniz önerilir.

CoQ10, kolesterolü düşürmek için iyi midir?

CoQ10 takviyelerinin vücudun kolesterol seviyelerini düşürmek için ideal olup olmadığı konusunda pek fazla kanıt yoktur. Bununla birlikte, CoQ10, yüksek kolesterol seviyeleri olan kişiler için bir tedavi olarak zaten önerilmiştir çünkü düşük CoQ10 seviyelerine sahip olma eğilimindedirler. CoQ10 takviyeleri ve şimdiye kadar kullanan bir kişinin kolesterol düzeyleri arasındaki tek bağlantı, genellikle bir kişinin kolesterol seviyelerini düşüren statinlerin neden olduğu yan etkilerin azaltılması olmuştur.

CoQ10'u almalı mıyım?

Çoğu insan COQ10'dan yararlanabilir, ancak yaşınız, var olan koşullar veya yaşadığınız sağlık sorunları ve vücudunuzda sahip olduğunuz CoQ10 miktarı gibi ilk önce dikkate almanız gereken bazı faktörler vardır.

Vücudunuzun CoQ10 seviyelerini arttırmanız gerekip gerekmediğinden emin değilseniz, CoQ10 takviyeleri ile ilgili olarak doktorunuzla konuşun ve vücudunuzun seviyelerini kontrol etmek için bir kan testine tabi tutulabilecek olup olmadığınızı öğrenin. Genellikle, 25 yaşından küçük insanlar veya 40 yaşından büyükler CoQ10 takviyeleri alabilir. Bir doktor tarafından tavsiye edilmedikçe 18 yaşın altındaki kişiler CoQ10 takviyeleri almaları önerilmemektedir.

Statinlerdeyseniz CoQ10'u ne kadar almalısınız?

Statinlerin yanında CoQ10 takviyeleri alan kişilerin toplam 300 mg (iki 150 mg doz) doz almaları önerilir. İdeal olarak, yaş, cinsiyet veya durumunuz için doğru dozu bilmek için CoQ10 alımından önce doktorunuza veya doktora başvurmalısınız.


 

 

Co Q10 hakkında yazılan bu yazımı bilgilendirme amaçlı yabancı kaynaklardan derlenmiştir. Tavsiye veya öneri niteliğinde değildir. Lütfen sağlık problemleriniz vb sorunlarınız için doktorunuza başvurunuz.

Facebook ve instagramda (@syucomtr) bizi takip edin.
Koenzim Q10 içeren ürünlerimizin kategorisine gıda takviyeleri / vitaminler / koenzim q10 altında ulaşabilirsiniz.

 

kaynak: mercola.com

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.