Kreatin

28-08-2018 08:49
Kreatin

Kreatin

 

Vücudumuzu daha sağlıklı bir hale getirirken ister istemez daha güzel bir görünüşe sahip oluruz.Bu sağlığın ne kadar muazzam olduğunun kanıtıdır. Çünkü sağlıklı bir insanı teninden, yanaklarında ki kırmızılıktan saçlarında olmayan kırıklardan bile tanıyabilirsiniz.

 

Kreatin aslında hepimizin vücudunda bulunan bir aminoasit çeşididir. Karaciğerde sentezlenen kreatin maddesi oldukça faydalı bir madde olmakla birlikte sağlık kontrolü dışında kullanıldığında takdirde zararlı olabilecek türde bir aminoasit çeşididir.

 

Piyasada birçok farklı kreatin türü vardır, ancak kas yapımı ve enerji verici olarak kreatin monohidrat en ucuz ve en etkili olanıdır. Başka bir seçenek, suda daha kolay çözünen ve daha pratik olabilen mikronize kreatin monohidrattır.

Kreatin, vücudunuz tarafından karaciğer, böbrek ve pankreasta doğal olarak üretilen bir maddedir. Doğrudan gıda olarak ya da takviyelerden de elde edilebilir.

Vücutta, kreatinin %95'i kas içinde depolanır ve kalan %5'i beyin, karaciğer, böbrek ve testislere dağılır. Ortalama olarak, 70 kg vücut ağırlığı başına yaklaşık 120 gr kreatin depolanır.Kısaca Kreatin, çoğunlukla vücudun kaslarında ve beyninde bulunan bir amino asittir. Her ne kadar sentetik olarak üretilse de deniz ürünleri ve kırmızı etlerde yumurtada bolca kreatin bulunur.

 

kreatin 


Vücudunuz kreatini fosfokreatine dönüştürür ve onu enerji için kullandığınız kaslarınıza depolar. Sonuç olarak, insanlar atletik performansı geliştirmek ve kas kütlesini arttırmak için oral olarak kreatin alırlar.İnsanlar ayrıca belirli beyin bozuklukları, konjestif kalp yetmezliği ve diğer durumları tedavi etmek için oral kreatin kullanırlar. Topikal kreatin, yaşlanan cildi tedavi etmek için de kullanılabilir.Belirli faaliyetler ve koşullar için kreatin kullanımı üzerine yapılan araştırmalar şunları göstermektedir:

 

Egzersiz: Oral kreatin kullanımının egzersiz üzerindeki etkisi üzerine geniş bir araştırma yapılması karışık sonuçlar doğurmuştur. Oral kreatin kullanımı sprinter ve vücut geliştiriciler gibi kısa süreli enerji patlaması gerektiren spor ve sporculara fayda sağlayabilir.

Bazı kreatin eksikliği sendromları olan çocuklarda, oral kreatin takviyeleri bazı semptomları düzeltebilir.

Cilt yaşlanması önlemek:Ön araştırmalar, altı hafta boyunca her gün yüze uygulanan kreatin ve diğer içerikli kremlerin, erkeklerde cilt sarkmasını ve kırışıklıklarını azaltabileceğini düşündürmektedir. Başka bir çalışma, kreatin ve folik asit içeren bir kremin güneş lekelerini iyileştirdiğini ve kırışıklıkları azalttığını göstermektedir.

Kreatin Monohidrat, antrenman sırasında yüksek yoğunluktaki egzersiz kapasitesi ve yağsız vücut kütlesinin arttırılması açısından sporcular için şu anda mevcut olan en etkili ergojenik besin takviyesidir.

Kreatin vücut da bulunan su ağırlığını arttırır. Bu, dayanıklı sporcular için iyi olabilir, ancak vücut ağırlığı önemli olan vücut ağırlığının hareketlerini kısıtlayacağı düşünüldüğü, hız veya dayanıklılık üzerinde çalışan sporcuları engelleyebilir.

Kreatin sprint veya atlama gibi hızlı, yüksek yoğunluklu hareketler için güç çıkışını artırır.

 

Hangi sporcu tipi kreatinden faydalanabilir?

·Gücünü artırmak isteyen CrossFit üyesi sporcular

·Kas kütlesini artırmak isteyen sporcular

·Ağırlık kaldıranlar

·Boks, dövüş sporları ile uğraşanlar

 

 

Kreatin almak tüm sporculara yardım etmeyebilirken, alındığında genellikle vücudun zarar görmeyeceğidüşünülmektedir. Bununla birlikte, böbrek hastalıkları ya da böbrek hastalığı geliştirme riski taşıyan kişilerde, böbrek hasarına neden olabileceği endişesi nedeniyle kreatini almadan önce doktorla konuşulmalıdır.

 

Uygun dozlarda oral olarak kullanıldığında, kreatinin beş yıla kadar kullanılması sağlık açışından tehlikeli değildir. Bununla birlikte, yüksek dozlarda alınan kreatinin muhtemelen güvenli olmadığı ve karaciğere, böbreklere veya kalbe zarar verebileceği endişesi vardır.

Kreatin neden olabileceği durumlar:

 

·Kas krampı

·Mide bulantısı

·İshal

·Baş dönmesi

·Gastrointestinal ağrı

·Susuzluk

·Kilo almak

·Su tutma, şişkinlik

·Ateş

Böbrek hastalığı öykünüz varsa veya böbrek sorunları riskini artıran diyabet gibi durumlarınız varsa, kreatin almak için doktorunuza danışın. Ayrıca, kreatin bipolar bozukluğu olan kişilerde manik atak riskini artırabileceği bilinmektedir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.