Omega 3

04-09-2018 14:47
Omega 3

Omega 3

Omega 3 vücut tarafından sentezlenemeyen ve vücut için esansiyel olan yağ asidi çeşididir. Omega 3’e olan ihtiyaç anne karnında başlayıp yaşlılığa kadarki tüm dönemlerde gereklidir.

Omega 3’ün Yararları Nelerdir

Kişinin anne karnın ve sonraki yaşantısına bakılırsa, annenin gerekli miktarda omega 3 tüketmesi bebeğin zihinsel gelişimi ile görme yeteneği bakımından çok önemli yararları vardır. Okula giden çocukların zekâ gelişimlerinde önemli katkıda bulunur ve yazılı sınavlarda başarıyı en üst seviyelere çıkarır. 15 ve 16 yaş grubundaki 184 tane öğrenciye 12 hafta süre ile Omega 3 kapsülü verilmiştir. Bu zaman diliminden sonra öğrencilerin başarı oranının ciddi düzeyde artı gösterdiğini gözlemlemiştir. Ergenlik çağındaki çocukların düzenli Omega 3 kullanımında şeker hastalığı riskinin azaldığı görülmüştür. Omega 3 kullanımı kadınların ciltleri üzerinde yararlı etkilere gösterip cildin altında bulunan bağ dokuyu koruyarak daha çabuk yaşlanma-kırışıklığa karşı mücadele ediyor. Omega 3 eksikliği olan bireylerde depresyona eğilimin fazla olduğu tespit edilmiştir. Bu sebeple yeteri kadar ve düzenli bir şekilde Omega 3 alımı depresyon ve bazı psikolojik hastalıkları giderilmesinde büyük rol oynar. Omega 3 kullanımı kanın daha cıvık hale gelmesi ve kan basıncını azaltma gibi rollere de sahiptir. Ayrıca bağışıklığı güçlendirme gibi etkileri de bulunmaktadır. Kemikleri güçlendirme, kalp krizini önleme, Alzheimer önleme gibi çok önemli etkileri de vardır.

 

omega 3 


Hamilelikte sağladığı faydalar

Erken doğum olma ihtimalini düşürür.

Bebeğin retina ile beyin gelişiminde büyük rol oynar.

Bebeğin zekâsı ve bazı becerilerinin gelişmesinde yardımcı olur.

Lohusalık psikolojisinde kurtarır

Omega 3’ü kimler kullanması daha yararlı

Şeker hastalığı olan bireyler,

Gebe kadınlar (uzman hekimlerin kontrolü altında),

Okula giden çocuklar,

Menopoz dönemindeki kadınlar,

Kolesterol oranı fazla olan kişiler,

30 yaşından büyük yetişkinler,

Kalp ile ilgili hastalıkları olan kişiler kullanmalıdır.

 

 

Omega 3 Hangi Besinlerde Vardır

En fazla yağlı balıklarda bulunur. Yeşil sebzelerden semizotunda ve brüksel lahanasında, baklagillerden kuru fasulye ve nohutta. Kuruyemişte ise cevizde, fındıkta, bademde bulunur. Ve anne sütünde doğal Omega 3 vardır.

Omega 3’ün zararları

Kanın daha fazla sulandırılması için ilaç kullanan kişiler ile aspirin alan bireyler, ameliyata girecek hastalar kesinlikle Omega 3 kullanmamalıdırlar. Omega 3 balık yağı alınırken bazı ağır metallerden arınmış olmasına dikkat edilmelidir. Soğuk baskı ile yapılanlar tercih edilmelidir. Işığı soğurmayan kaplarda satılmalıdır. EPA ve DHA miktarı fazla olanlar alınmalıdır.

Omega 3 kilo aldırıcı etkisi var mıdır?

Omega 3 kullanımının vücut için yararlarından bahsedilirken, genel olarak ek destek alımının iştah açma ve kilo aldırma gibi soruları akla getiriyor. Bu yağ asitleri vücut içinde bulunan şekerleri yağa çeviren enzimi önleyerek yağın depo edilmesini ve kilo almayı engeller. 1 kapsülünde 10 ila 12 kalori arasında enerji bulundurup kilo aldırıcı etkisi yoktur.

Günlük Omega 3 miktarı

Omega 3’ün günlük aşım miktarı 1 ila 3 gram arasında olması yeterlidir. Genç bireyler, yaşlı ve çocuk olanlarda da aynı şartlar geçerlidir. Ancak gebe olan kadınlarda gebeliği ilk yarısında günlük bir tablet alınmalı, ikinci yarısında ise artırarak günlük iki tablet alınması yeterli olacaktır.

Omega 3 çeşitleri nelerdir?

Omega 3’ün birçok çeşidi vardır, fakat hepsini bilmemize gerek yoktur. Sebebi ise sağlıklı yaşam için yararlı olan 3 çeşidi vardır.

EPA

Bu omega 3 çeşidi dokular arasında haberleşmeyi sağlayan eikosanoidlerin üretiminde kullanılır. Bu eikosanoidler vücut içinde bulunan hücrelerin haberleşmesi açısından ve hücrenin yaşamı için çok önemlidir. Sebebi ise birbirinden haberi olmayan hücreler doğru çalışamazlar. Böyle bir sorun hücre zayıflamasına ve eksik çalışmasına hatta kanser hücrelerine dönüşmesine neden olabilir.

DHA

Bu Omega 3 çeşidi yapı elemanlarında kullanılan yağ asidi çeşididir. Bu yağ asidi çeşidinin en önemli özelliği yapı elemanı olarak kullanılmasıdır. Sebebi ise sinir hücrelerinin duvarlarında bu yağ asidi kullanılır. Ve beyin sağlığı için çok önemlidir.

ALA

Bu Omega 3 çeşidi diğer sayılan iki çeşit kadar aktif değildir. Bu Omega 3 çeşidini yedekleme mekanizması olarak da düşünebilirsiniz. Kalp hastalıklarından korumayı sağlar, tip-2 diyabeti ve yan etkilerini azaltmada büyük bir etkisi vardır. Bu Omega 3 çeşidi en çok bitkisel ürünlerde vardır.

Bu yazımız tavsiye, öneri içermez. Lütfen sağlık durumunuz ile ilgili doktorunuza danışınız.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.