Bitkisel Yağların Sağlığımız Üzerindeki Önemi

04-08-2018 18:34

Bitkisel Yağların Sağlığımız Üzerindeki Önemi

 

Vücudumuzun iki esansiyel yağ asidi, omega-6 (linoleik asit) ve omega-3 (alfa-linolenik asit) üretme kabiliyeti yoktur, bu nedenle yeterli miktarda alım sağlamak için diyetlerimizde besin kaynaklarına güvenmemiz gerekir.

Bitkisel yağlar burada bize çok yardımcı olabilir.

Bu yararlı sıvı, sadece yağ ekstraksiyonuna izin veren belirli bitkilerden elde edilebilir.Bunlar yağ bitkileri olarak adlandırılabilir.

 

Yağları meyveleri veya tohumları ile besleyen iki ana bitki grubuna ayrılabilirler:

Meyveler (örneğin zeytin,avokado)

Tohumlar (örneğin susam, keten tohumu, kolza tohumu, soya, ayçiçeği)

Zeytin veya tohum gibi ham ürünlerin kalitesi, üretim kadar önemlidir.Petrol üretme süreci, tüm farkı yaratan şeydir.

Doğal yağların üretimi için izin verilen özel yöntem, presleme veya santrifüj teknolojisi, rafine yağlar ise kimyasal ekstraksiyon kullanabilir.

 

 doğal yağlar


 

DOĞAL VE RAFİNE EDİLMİŞ YAĞLARIN ARTILARI VE EKSİLERİ

·Rafine edilmemiş yağların aksine, üretiminin mümkün olduğunca katı olması amaçlanmamıştır, rafine yağlar, birçok kimyasal madde içeren ayrıntılı bir üretim yöntemleri zincirinden geçirilir.

·Her iki süreci birleştiren, tohumlara basmayı içeren adımdır.Bu, ana ekipmanı pres olan yağ değirmenlerinde gerçekleşir.Fakat başka bir şey yapmadan önce, tohumlar temizlenir, cildi (gerekirse) ve ezilir.

·Ancak o zaman basınca yağın çıkarılması, firma parçalarının (pres kalıntısı olarak adlandırılır) sıvıdan ayrılmasıdır.

 

 

 

 

Doğal yağ

Rafine yağ

Artıları:

Artıları:

Eşsiz doğal lezzetini ve rengini korur

-Yüksek sıcaklıklara ısıtılabilir

-Olası kimyasal madde yok

Rafine edilmemiş çeşitlerden daha uzun raf ömrü

-Vitaminleri içerir

Farklı kullanımlar için -Doğal lezzet

Eksileri:

Eksileri:

-Yüksek sıcaklıkta pişirme, kavurma veya kızartma için uygun değildir

-Üretim sırasında kullanılan kimyasallar ve çözücüler

- Değerli vitamin ve yağ asitlerinin yeniden yapılandırılması

-Besin değeri kaybı

 

 

Üretilen yağın çoğunluğu, pişirme ve depolamayı daha kolay ve daha kullanıcı dostu yapmak için rafine edilir.Bu tip, daha uzun bir raf ömrüne sahiptir ve mutfakta doğal yağdan daha fazla amaç için kullanılabilir.

Öte yandan, doğal yağlar hala benzersiz özelliklere sahiplerdir ve hiçbir şekilde kimyasallarla işlenmemişlerdir.

Bu nedenle, bazen rafine tiplerden daha cazip olabilirler.Ağartılmamış oldukları için, hala renklerinde daha az homojen görünmelerini sağlayan doğal maddeler içerebilirler.

 

 

 

 

BÜTÜN YAĞLAR BİRBİRİNE BENZEMEZ

 

Elbette, yemeklik yağın kalitesi hangisini satın alacağınızı belirlerken dikkate alınması gereken önemli bir özellik.

Yağ asidi bileşimi, aynı zamanda, yağın sağlık yararları ve ısı stabilitesi söz konusu olduğunda, karar verici bir faktördür.

Öyleyse, bir çeşidi diğerine göre ısıya dayanmak için daha iyi donanımlı ne yapar?

Rafinasyon işleminin yanı sıra, ürün içinde bulunan çift bağa sahip yağlı asitlerin miktarına da bağlıdır.

 

Yağ içindeki çoklu doymamış yağ miktarı ne kadar yüksekse, o kadar hassastır.Bu, özellikle ısıtılmaması gereken ceviz, keten tohumu ve kabak çekirdeği yağları için geçerlidir.

 

·Buna karşılık, daha doymuş ve tekli doymamış yağ asitleri bulunduğunda, uygun ısıtma sıcaklıkları o kadar yüksektir.

·Bu, rafine yağların doğal ürünlerden daha iyi performans gösterdiği bir alan - iyice ısıtılma kabiliyetleri.Rafine edilmiş versiyonlar, kimyasal işlemlerinin bir sonucu olarak yüksek sıcaklıklarda çok daha stabildir.

·Derin kızartılmış soğan halkaları veya kıyma etleri için gerekenler gibi yüksek sıcaklıklar,rafine edilmemiş türler için temel zayıf noktalardır.Çok ısındıklarında, hoş olmayan bir koku geliştirmeye başlayabilirler.

·Bu noktada çoklu doymamış yağlar ayrışır, vitaminler yok edilir ve en önemlisi de zararlı maddeler ortaya çıkabilir.Bu, eldeki iş için doğru yağı kullanmak için yeterli sebeptir.

En popüler bitkisel bazlı çeşitleri, nasıl tatlandığını, nasıl kullanılacağını ve nasıl saklanacağını öğrenmek için okumaya devam edin.

 

 

 

 

bitkisel yağlar 

 

EVDE BİTKİSEL YAĞLARI DOĞRU ŞEKİLDE SAKLAMAK

Evde yemeklik yağ depolarken hatırlanması gereken birkaç önemli nokta var:

1)KARANLIK, SERİN BİR YER

 

·Diğer birçok ürün gibi, bunu doğrudan ışıktan uzak tutun ve nispeten serin bir yerde saklayın.

2) KULLANABİLECEĞİNİZDEN DAHA FAZLA SATIN ALMAYIN

Bir kez açıldığında, yağ hızlı bir şekilde başkalaşmaya eğilimlidir.

Günlük kullanıyorsanız, sizi güzel bir zeytinyağı stoğu satın almanıza engel olacak bir şey yoktur.Ancak, farklı tipte çeşitli ürünler kullanmak ve bunları sadece bir kez kullanmak isterseniz, bunun yerine küçük kaplar satın almayı deneyin.

 

Rafine edilmiş çeşitler, çoğu zaman eşsiz tat ve renklerinden sıyrılmışlardır, bu nedenle aralarındaki farklar daha az önemlidir.Ve yüksek derecede işlenmiş tipler de yüksek sıcaklıkta pişirmek için kullanılabilir.

Bu kılavuz ayrıca, doğal ürünler alırken nelerin beklendiğini ve bunlardan en fazla nasıl faydalanacağınızı da gösterecektir.

 

KOLZA TOHUMU / KANOLA

·Kolza tohumu yağı bitkinin ezilmiş tohumlarından yapılmış bir mutfak temelidir.

 

·Rafta kolza tohumu görmemiş olabilirsiniz, ancak muhtemelen kanola ve hatta sebze türleri bulacaksınız ve gerçek şu ki, onlar bunlar şeylerdir.Sebze durumunda, kolza tohumu, soya ve diğer yağların bir karışımını içerebilir.

 

·Hafif, nötr bir tada sahip açık sarı bir renge sahiptir ve arıtılmamış çeşitlilik, bir nüanslık ipucu sunar.Ayrıca yaklaşık yüzde 50 oranında doymamış yağ asitleri içeren yüksek E vitamini içeriği nedeniyle öne çıkıyor.

·Bu, sote yada salata sosu yapmakiçin mükemmel bir seçimdir.

 

ARGAN - FAS GÜZELLİĞİ

Bu özel yağı kozmetik veya saç bakım ürünlerinden biliyor olabilirsiniz.Kuru cilt ve kırılgan saçlarla savaşmak için çok amaçlı bir silah olarak bilinir.

 

Ama hiç yiyeceklerine argan yağı eklemeyi düşündün mü?

 

·Özellikle Fas'ta yetişen argan ağacının meyvelerinden (ya da meyvelerdeki çekirdeklerden) elde edilir.

·Argan yağının ekstraksiyonu ayrıntılıdır.Yaklaşık olarak ayçiçeği tohumlarının büyüklüğündeki çekirdekler, taş değirmenlerde elle kavrulur ve öğütülür.Karışıma su eklenir, daha sonra yağ sızana kadar bir macun yapmak için yoğrulur.

·Ceviz veya kabak çekirdeği çeşitleri gibi, ısıya çok duyarlıdır.

·Ama baharat ve cilt bakımı gibi farklı amaçlar için bir çeşit kullanma fikrini seviyorsanız, bu iyi bir seçimdir.Sadece mutfak kullanımı için etiketlenmiş yağ satın aldığınızdan emin olun - kozmetik çeşitler yenmemelidir.

Asya veyaOrta Doğu yemeklerindeargan yağı kullanınve salatalara, soslara veya farklı et türlerine ekleyin.

AYÇİÇEĞİ - NÖTR ÇOK YÖNLÜ

·Bu yağ çeşidi, ayçiçeği tohumlarından elde edilir.Hafif bir lezzete ve harika bir sarı renge sahiptir.

·Bazen sağlığımız üzerindeki olumlu etkisi sayesinde margarin içinde bir bileşen olarak görebilirsiniz.

·Rafine edilmiş versiyon yüksek sıcaklıkta pişirmek için iyi bir seçim olsa da, doğal ayçiçek yağı sadece düşük sıcaklıkta kızartmak veya sote etmek için kullanılmalıdır.

 

Bitkisel yağlar hakkındaki yazımız bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Tavsiye veya öneri niteliğinde değildir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.