D Vitamini Eksikliği

04-07-2018 21:55

D Vitamini Eksikliğini Gösteren 7 İşaret

 

• Her zaman güneş koruyucusu kullanan (D vitamini üretimini engelleyen) veya açık hava aktivitelerini sınırlayan yetişkinlerde D vitamini eksikliği yaygındır.

• Araştırmacılar, genel nüfusun yüzde 50'sinin D vitamini eksikliği ve yetersizlik riski altında olduğunu tahmin ediyor ve bu oran yaşlılar ve koyu tenli olanlar da daha yüksek riskli popülasyonlarda yükseliyor.

• D vitamini eksikliğine sahip olabileceğiniz belirtiler arasında 50 yaşın üzerinde, daha koyu cilde sahip olma, obezite, ağrılı kemikler, kötü hissetme, baş terlemesi ve bağırsak rahatsızlığı sayılabilir.

• Genel popülasyonda D3 vitamini düzeylerinin artması, her yıl dünya çapında yaklaşık bir milyon insanın yaşadığını iddia eden kronik hastalıkları önleyebilir.

• D vitamini seviyenizi optimize etmek, kanseri, kalp hastalığını, otoimmün hastalıkları, enfeksiyonları, zihinsel sağlık durumlarını ve daha fazlasını önlemenize yardımcı olabilir.

D vitamini eksikliği Dünya’da son derece yaygındır, ancak birçok insan yanlışlıkla vitamin-D takviyeli gıdaları (süt gibi) tükettikleri için risk altında olmadıklarına inanmaktadır.

 

.

Doğal olarak elde edilmiş vitamin D'nin ve hatta takviye edilmiş yiyeceklerin sağlık gereksinimlerinizi desteklemek için yeterli D vitamini içerdiği çok az yiyecek vardır.

 

Vitamin D Eksikliği Ne kadar yaygındır?

 

2000 yılından önce, çok az sayıda Doktor D vitamini eksikliğiniz olabileceğini düşünürdü.

Ancak, D vitamini ölçen teknoloji ucuz ve yaygın olarak kullanılabilir hale geldikçe, daha fazla çalışma yapıldı ve vitamin D eksikliğinin kesinlikle yaygın olduğu gittikçe daha belirgin hale geldi. Örneğin, önde gelen D vitamini araştırmacılarından birine göre, Dr. Michael Holick:

• Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, dünyadaki çocukların ve yetişkinlerin yüzde 32'sinin D vitamini eksikliği olduğunu bildirmiştir ve bu, optimal sağlıkla uyumlu olmayan D vitamini düzeylerini kullandıklarından az tahmin edilmektedir.

• Ulusal Sağlık ve Beslenme Araştırması, bir ila beş yaş arasındaki çocukların yüzde 50'sinin ve altı ila 11 yaş arasındaki çocukların yüzde 70'inin D vitamini açısından eksik veya yetersiz olduğunu ortaya koymuştur.

·Araştırmacılar, genel nüfusun yüzde 50'sinin D vitamini eksikliği ve yetersizlik riski altında olduğunu tahmin ediyorlar.

Araştırmacılar, her zaman güneş koruyucusu (D vitamini üretimini engelleyen) veya açık hava aktivitelerini kısıtlayan her yaştaki yetişkinlerde D vitamini eksikliğinin yaygın olduğunu belirtmişlerdir.1 Artan cilt pigmentasyonu olan kişiler (ataları Afrika'dan gelenler gibi) Orta Doğu ya da Hindistan da yaşayan yaşlılar gibi risk altındadır.

ABD'li yaşlı vatandaşların yüzde 95'inden fazlasının D vitamini eksikliğinden kaynaklanan sağlık sorunları olduğu tahmin edilmektedir, sadece kapalı alanlarda çok fazla zaman harcadıkları için değil, aynı zamanda güneşe maruz kalmaya daha az tepki verdikleri için de Aynı güneşe maruz kalan genç bir kişiden yüzde 30 daha az D vitamini alıyorlar.


 

d vitamini 


 

D Vitamini Eksikliğinin 7 Belirtisi

 

 

D vitamini eksikliğinizden emin olmanın tek yolu kan testi ile yapılır. Bununla birlikte, farkında olmak için bazı belirtiler ve belirteçler de vardır. Aşağıdakilerden herhangi biri sizin için geçerliyse, D vitamini seviyenizi daha geç değil, daha çabuk test etmelisiniz.

1. Koyu Cildiniz Var ise

Koyu renk cildiniz varsa D vitamini eksikliği riski daha fazladır, çünkü eğer koyu teniniz varsa, soluk deriye sahip bir insanda aynı miktarda D vitamini üretmek için 10 kat daha fazla güneş ışığına ihtiyaç duyabilirsiniz!

Uzman doktorların açıkladığı gibi, cilt pigmentiniz doğal bir güneş kremi olarak hareket eder, bu yüzden sahip olduğunuz daha fazla pigment, yeterli miktarda D vitamini yapmak için güneşte daha fazla zaman geçirmeniz gerekir.

2. Güneşe az maruz kalmak

Duygudurum yükselmesiyle ilişkili beyin hormonu olan Serotonin, parlak ışığa maruz kaldığında yükselir ve güneşe daha az maruz kaldığında düşer. 2006 yılında, bilim adamları, D vitamininin 80 yaşlı hastanın ruh sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirmiş ve en düşük D vitamini düzeyine sahip kişilerin, sağlıklı doz alanlardan 11 kat daha depresyona eğilimli olduklarını bulmuştur.

3. 50 yaş veya daha yaşlı olmak

Daha önce de belirtildiği gibi, cildiniz güneşe maruz kalmaya karşılık olarak D vitamini yapmaz. Aynı zamanda, böbrekleriniz D vitamini vücudunuzun kullandığı formata dönüştürmede daha az etkili hale gelir ve daha yaşlı yetişkinler içeride daha fazla zaman harcamayı (yani daha az güneş ışığını ve dolayısıyla D vitamini almayı) eğilim gösterirler.

4.Fazla Kilolu veya Obez (ya da Daha Yüksek Kas Kütlesi)

D vitamini yağda çözünen, hormon benzeri bir vitamindir, bu da vücut yağının onu toplayarak bir "lavabo" olarak işlev gördüğü anlamına gelir. Aşırı kilolu ya da obez iseniz, muhtemelen daha zayıf bir kişiden daha fazla D vitamine ihtiyacınız olacaktır - ve aynı kas kütlesi nedeniyle vücut ağırlıkları daha yüksek olan insanlar için de geçerlidir.

5. Kemiklerinizin ağrıması

özellikle yorgunlukla birlikte ağrı ve ağrılara maruz olan birçok kişi, fibromiyalji ya da kronik yorgunluk sendromu tanısı ile yanlış teşhis edilir.

"Bu belirtilerin birçoğu, yetişkinlerde osteoporoza neden olan D vitamini eksikliğinden farklı olan D vitamini eksikliği osteomalazinin klasik belirtileridir. "D vitamini eksikliğinin, kalsiyumun iskeletinize kollajen matriksine yerleştirilmesinde bir kusura yol açmasıdır. Sonuç olarak, zonklama, ağrıyan kemik ve benzeri sağlık sorunları olur.

6. Kafanın Terlemesi

D vitamini eksikliğinin ilk klasik belirtilerinden biri terli bir kafadır. Aslında, doktorlar, bu nedenle yeni doğan çocukların annelerine çocukların kafalarının terlemeleri konusunda soru soruluyor. Yeni doğanlarda nöromüskülerirritabiliteye bağlı aşırı terleme, D vitamini eksikliğinin yaygın ve erken bir belirtisi olarak tanımlanmaktadır.

7.Bağırsak problemleri

Unutmayın, D vitamini yağda çözünen bir vitamindir, yani yağ emebilme yeteneğinizi etkileyen bir gastrointestinal rahatsızlık varsa, D vitamini gibi yağda çözünen vitaminlerin daha düşük emilimine sahip olabilirsiniz. Bu, çölyak ve çölyaksızgluten duyarlılığı ve inflamatuar bağırsak hastalığı gibi bağırsak koşullarını içerir. Bunlarda D vitamini eksikliği d vitamini eksikliği yapar.

 

Vitamin D Düzeylerinizi Optimize Etmek Kanser, Kalp Hastalığı ve Daha Fazlası Önleyebilir

 

Araştırmacılar, genel nüfus içinde artan D3 vitamini düzeylerinin, her yıl dünya çapında yaklaşık bir milyon insanın yaşadığını iddia eden kronik hastalıkları önleyebileceğini belirttiler. Birkaç kanser türünün görülme sıklığı da yarıya indirgenebilir. Kanada da yapılan çalışmada, genç ve genç bir yetişkin olarak güneşe en çok maruz kaldığını bildiren kadınların neredeyse yüzde 70'inin meme kanseri gelişme riskini azalttığını göstermiştir.

"D vitamini durumunuzu iyileştirirseniz, kolorektal kanser, prostat kanseri ve diğer ölümcül kanserlerin tüm ev sahibi riskini yüzde 30 ila 50 oranında azaltabilirsiniz. Kanser çok önemli. D vitamininin hücre büyümesini sürdürmede ve kanser hücresi vücudunuzda gelişirken kansere karşı savaşmaya yardımcı olmada çok önemli bir rol oynadığını fark etmelisiniz.

D vitamini ayrıca, soğuk algınlığı ve grip de dâhil olmak üzere enfeksiyonlarla savaşır, çünkü bağışıklık sisteminizi etkileyen ve virüsleri ve bakterileri yok eden genlerin ifadesini düzenler. Yukarıda bu görüşmede,doktorlar bunların ve D vitamininin diğer birçok sağlık yararları hakkında açıklama yapmaktadır. Örneğin, D vitamini düzeylerini optimize etmek, aşağıdakilere karşı korunmanıza yardımcı olabilir:

• Kalp-damar hastalığı. D vitamini hipertansiyon, aterosklerotik kalp hastalığı, kalp krizi ve felç azaltmak için çok önemlidir. Doktorlara göre, bir çalışmada, D vitamini eksikliğinin kalp krizi riskini yüzde 50 artırdığını gösterdi. Daha da kötüsü, eğer kalp krizi geçirirseniz ve D vitamini eksikliğiniz varsa, o kalp krizinden ölme riskiniz neredeyse yüzde 100'e kadar yükselir!

• Otoimmün hastalıklar. D vitamini, multipl skleroz ve inflamatuar bağırsak hastalığı gibi otoimmün hastalıkların önlenmesi için çok önemli kılan güçlü bir bağışıklık modülatörüdür.

• İnfluenza dahil olmak üzere enfeksiyonlar. Ayrıca her tür enfeksiyonla savaşmanıza yardımcı olur. Örneğin, Japonya'da yapılan bir araştırma, kış aylarında günde 1.200 birim D vitamini alan okul çocuklarının influenza A enfeksiyonuna yakalanma riskini yaklaşık yüzde 40 azalttığını göstermiştir. D vitamini seviyenizi grip için aşılamaktan çok daha ihtiyatlı, daha güvenli, daha ucuz ve en önemlisi, çok daha etkili olduğuna inanıyorum.

 


 

d vitamini,d3,vitamin d 


 

Optimal Sağlık için ne kadar D vitaminine ihtiyacınız var?

 

 

D vitamini olduğunda, "ortalama" veya "normal" aralıkta olmak istemezsiniz, "optimal" aralıkta olmak istersiniz. Bunun nedeni, yıllar geçtikçe araştırmacıların bu aralığı yukarı doğru hareket ettirmesiydi. Günümüzde, bol miktarda doğal güneş maruziyetine sahip sağlıklı popülasyonların değerlendirilmesine dayanarak, genel sağlık için optimal aralık 50 ila 70 ng / ml arasında bir yerde görünmektedir. D vitamini seviyenizi nasıl optimize edeceğiniz konusunda, uygun güneş ışığının en iyi yol olduğuna inanıyorum. Aslında, ben şahsen üç veya dört yıl boyunca D vitamini takviyesi almadım, ancak seviyeleri 70 ng / ml aralığında.

Genel olarak konuşmak gerekirse, bu, cildinizin en açık pembe tonunu döndürdüğü zaman ya da Doktorların önerdiği gibi, hafif bir güneş yanığına sahip olmanızdan şüphelendiğiniz zamanın yarısı kadar olacaktır. 30 dakika, güneşte yaklaşık 15 dakika kalmak istersiniz). Güneşte kalmanız gereken süre, aşağıdaki faktörlere bağlı olarak büyük ölçüde değişir:

 

Antioksidan düzeyleri ve genel olarak diyet

Yaş

Cilt rengi ve

Güneş koruyucu kullanımı

Enlem ve yükseklik

Güneş örtüsü

Ozon tabakası

Yüzey yansıması

Mevsim

Günün zamanı

Ağırlık

 

 

Koşullarınız güneşe erişmenize izin vermiyorsa, D vitamininizi arttırmak istiyorsanız, sadece bir seçeneğiniz vardır ve bu da D vitamini takviyesi almaktır. Genel bir kılavuz olarak araştırmalar, yetişkinlerin 40 ng / ml'lik bir serum seviyesine ulaşmak için günde yaklaşık 8.000 IU'ya ihtiyaç duyduklarını ileri sürmektedir. D vitamini desteği almayı tercih ederseniz, lütfen K2 vitamini alımını gıda ve / veya ek besin takviyesi ile takviye etmeniz gerektiğini unutmayın. D vitamini güneşten alıyorsanız, bu çok da önemli değildir, ancak her iki şekilde de diyetinizden yeterli miktarda K2 vitamini aldığınızdan emin olmanız akıllıca olacaktır.

D Vitamini Düzeyinizi Test Edin

 

D vitamini düzeyinizin doğru aralıkta olup olmadığını nasıl anlarsınız? En önemli faktör, D vitamini serum düzeyinizin her altı ayda bir test edilmesini sağlamaktır çünkü insanlar ultraviyole maruz kalma veya oral D3 desteğine verdikleri yanıtlarda büyük ölçüde farklılık gösterir. Test 25 (OH) D olarak da adlandırılır, 25-hidroksivitamin D olarak da adlandırılır ve hemen hemen her doktor tarafından yapılabilir. En yüksek bulunma zamanında genellikle Ağustos ayında ve yine genellikle Şubat ayında olan en düşük noktasında test etmeniz gerekir. D vitamini seviyenizi bilmek, yapabileceğiniz en önemli testlerden biridir, bu nedenle lütfen seviyenizi daha önce kontrol etmediyseniz, şimdi yapın - bunun önemini vurgulayamıyorum.


kaynak: mercola.com 

 

D3 Vitamini hakkında yazılan bu yazımı bilgilendirme amaçlı yabancı kaynaklardan derlenmiştir. Tavsiye veya öneri niteliğinde değildir. Lütfen sağlık problemleriniz vb sorunlarınız için doktorunuza başvurunuz.

Facebook ve instagramda (@syucomtr) bizi takip edin.
D vitamini içeren ürünlerimizin kategorisine gıda takviyeleri / vitaminler / d vitamini altında ulaşabilirsiniz. D vitamini takviyesi almadan önce mutlaka doktora danışmanız gerekmektedir.

 



 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.