Demir Eksikliğinin Sağlığımıza Etkileri Nelerdir

12-07-2018 16:51

Demir Eksikliğinin Sağlığımıza Etkileri Nelerdir?

Demir, özellikle büyüme ve ergenlik döneminde bulunan gençlerimizde, hamile olan anne adaylarında mutlaka gereksinim gösteren bir mineraldir. Demir eksikliği kişilerde önemli rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Bunun önlenebilmesi için demir açısından zengin besin maddelerine vücudumuz için gereksinim bulunmaktadır. Çoğunlukla kırmızı et ürünlerinde, yumurta ve kuru meyvelerde özellikle kuru üzüm, kuru kayısı, fındık, fıstık, susam, tahin gibi besin maddelerinde bol miktarda demir bulunmaktadır. Demir eksikliği görülen kişilerin bu gıdaları tüketerek demir eksikliğini gidermeleri mümkündür.

Kansızlığın en önemli sebeplerinden biri de demir eksikliğidir. Demir eksikliği anemi denilen kansızlığı tetikler ve kansızlık olarak bilinen hastalığın oluşmasına sebebiyet verir. Demir alyuvarların oksijen taşımasına yardımcı olduğundan eksikliği anemi hastalığına neden olur. Bu yüzden demir içeren besinler tüketmemiz zorunludur. Bunun için soya fasulyesi, yumurta, pekmez ve et gibi besinler tüketmemiz gerekmektedir. Vücudumuzdaki demirin yaklaşık olarak yüzde 73 gibisi hemoglobinde bulunmaktadır.

Demir eksikliği nedenleri nelerdir?

Beslenir iken yeteri ölçüde demir içeren besinler tüketmemek öncelikle demir eksikliğinin en önemli nedenleri arasındadır. Bunun yanında kanamalı hastalıklarda demir eksikliğinin sebepleri arasında gösterilir. Çok sık doğum yapan kadınlarda da demir eksikliği çok görülür. Vejetaryen olarak da nitelendirilen sebze ağırlıklı beslenenlerde de demir eksikliği çok yüksek oranda gerçekleşir.

Demir eksikliği belirtileri nelerdir?

Yüzdeki solukluk en önemli belirtiler arasında yer alır. Bunun yanında ciltteki soluksuzluklarda belirtiler arasındadır. Çok çabuk yorulma şikâyetleri de demir eksikliği belirtileri arasında gösterilir. Nefes darlığı çekenlerde demir eksikliği ile ilgili gerekli tetkikleri yaptırmalıdır. Çok sık görülen baş ağrısı ve baş dönmeleri de demir eksikliği belirtileri arasındadır. Hekimler çok sık üşüme şikâyetleri olanlarında demir eksikliği ile ilgili tahlil yaptırmalarını öğütler. Sık çarpıntı şikâyetleri de ihmal edilmemelidir. Hafızda zayıflama ve dikkat eksikliği de önemsenmesi gereken bir durumdur. Tırnaklarda çok kolay kırılmalarda demir eksikliğinin önemli belirtileri arasındadır. Dudak çatlamaları da ihmale gelmeyecek sebepler arasında sayılabilir. Demir eksikliğinin saç dökülmelerini de tetiklediğini unutmamak gerekir.

 

kansızlık,demir eksikliği nedenleri,demir takviyeleri

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.