E vitamini

17-08-2018 09:05

E vitamini

Bu vitamini her mevsim yaz kış demeden 7’den 70’e herkesin alması gerekmektedir. Çünkü bu vitamin yaşlısı genci herkesin ihtiyacı olan bir vitamindir. Vücudumuzun temel ihtiyaçlarından biri olan E vitamini doğal kaynaklardan alınabileceği gibi tükettiğimiz çeşitli besinlerden de alabiliriz. Vücudumuzun temel ihtiyaçlarından biri olması sebebiyle E vitamini eksikliği haliyle ciddi problemler yaratmaktadır. E vitamini eksikliği bazı belirtilerle kendini belli etmektedir.

 

e vitamini 

 

E vitamini eksikliğinin belirtlileri:

  •  Bağışıklık sistemimizde zayıflama görülür.
  •  Görme ile ilgili problemler yaşamaya başlarız.
  •  Kas oranında düşüklükler görülmeye başlanır.
  •  Denge merkezinde sıkıntılar olmaya başlar.
  •  Sindirim sisteminde problemler yaşanır.
  •  Saç dökülmesi görülür.
  •  Kemik ve kas ağrıları oluşur.
  •  Hareket yapma isteği azalır.
  •  Cildte kuruma ve tahriş meydana gelir.
  •  Adale kısımlarında baskı hissedilir.
  •  Ellerde ani çatlamalar görülür.
  •  E vitamini eksikliği görülen kişilerin çok dikkatli olmaları gerekmektedir.
  •  E vitamini eksikliğinde görülebilecek hastalıklar:
  •  Hemolitik anemi hastalığına yakalanabilirler.
  •  Sinir sistemi ile ilgili hastalıklar yaşanabilir.
  •  Ateroskleroz görülebilir.
  •  İnfertilite görülebilir.

E vitamini nelerde bulunur şimdi onlara bakalım:

Badem

En iyi E vitamini kaynaklarından biri bademdir. 28 gram bademde yaklaşık olarak 7.4 miligram E vitamini bulunmaktadır. E vitamini ihtiyacımızı badem sütü ve badem yağı tüketerek de karşılayabiliriz.

Ayçiçeği çekirdeği

Ayçiçeği, kabak çekirdeği ve susam gibi E vitamini bakımından zengin olan bu besinler günlük e vitamini ihtiyacımızın %90.5’ini bir su bardağının dörtte biri kadar miktarla karşılamaktadır.

Ispanak

Ispanak E vitamini deposu olarak harika bir sebzedir. 1 su bardağı haşlanmış ıspanak bir günlük E vitamini ihtiyacımızın nerdeyse yarısını karşılamaktadır.

Fındık

30 gram fındık günlük E vitamini ihtiyacımızın %20’sini karşılamaktadır. Fındığı sade tüketebildiğimiz gibi başka gıdalarla beraber de tüketebiliriz.

Avokado

Yarım avokado da 2 mg’dan fazla E vitamini bulanmaktadır. Avokadoyu meyve olarak tüketebiliriz.

Brokoli

En iyi detoks gıdalarından biri olarak bilinen brokoli sağlıklı E vitamini kaynaklarındandır da.

Zeytin

Zeytinyağı olarak yemeklere dahil edilse de veya sade olarak tüketilse de günlük E vitaminin karşılamanın en güzel yollarından biridir. Günlük önerilen E vitamini ihtiyacımızın %20’sini sadece bir su bardağı zeytin ile karşılayabiliriz.

Bitkisel yağlar

Ayçiçeği, zeytin, kanola gibi bitkisel yağlar E vitamini içermektedirler. Günlük önerilen E vitamini ihtiyacının %28’ini 1 yemek kaşığı bitkisel yağ ile karşılamak mümkündür. Bitkisel yağları salata veya yemeklere katarak E vitamini ihtiyacımızı karşılayabiliriz.

Pazı

Bol miktarda K, A, C ve E vitamini bulunur. Günlük E vitamini ihtiyacımızın %17’si kadarını bir su bardağı haşlanmış pazı ile karşılamak mümkündür.

Alınması gereken E vitamini miktarı

Yetişkin bir insanda günlük tavsiye edilen E vitamini miktarı 15 miligramdır. 0-6 aylık bebeklerde ise 4 miligramdır. Diğer yaş grupları ise bu aralıkta bulunmaktadır. Herşeyin fazlasının zararlı olduğu gibi E vitaminin fazlası da zarar verebilir. Eğer E vitaminini sadece tükettiğimiz gıdalardan alıyorsak vücudumuza zarar verip vermediği ile ilgili bir bilgiye rastlanmamıştır şimdiye kadar. Fakat E vitamini takviyesi olarak alıyorsak bazı yan etkileri olabilir. Bu yan etkilerden bazıları kanama riskinin artması ve bazı kişilerde kanın pıhtılaşmışını geciktirdiği görülmüştür. E vitaminin üst sınırı 1000 miligram olarak belirlenmiştir. Buda yetişkin bir birey için yaklaşık olarak günlük alması gereken miktarın 60 katırdır. Her ne kadar zarar verecek kadar fazla E vitaminini almamız mümkün görünmese de takviye şeklinde E vitamini alıyorsak dikkatli olmamız gerekir.

E vitamininin faydaları:

Kırışıklıklarla savaşır

Kırışıklık ve yaşlanma belirtilerini yok etmede büyük rol oynamaktadır. Güçlü bir antioksidandır. Hücre oksidasyonu yüzünden meydana gelen hasarları azaltmaya yardımcı olur. Yüksek miktarda C vitamini ile birleştirildiğinde doğal bir güneş koruyucu haline gelir. Cilt kanserinden korur. Cildinizin bu nimetten faydalanmasını istiyorsanız E vitamini yağı, Hindistan cevizi yağı veya zeytin yağını her gece yatmadan önce cildinize sürünüz. Sabah kalktığında gözeneklerinizin tıkanmaması için duş almayı da unutmayın.

Saçları uzatır

Kan damarlarını genişlettiğinden dolayı saç derisi ve köklerine daha sağlıklı bir akış sağlama özelliğine sahiptir. Buda saçın daha sağlıklı ve erken uzamasına neden olur. Antioksidan özelliğinden dolayı hasarlı saç köklerini onarır ve erken ağarmayı önler. Zeytinyağı yada Hindistan cevizi yağı ile E vitaminini ekleyip saç köklerine masaj yaptığımız takdirde ışıl ışıl ve uzayan saçlara sahip oluruz. Bu karışımı 30 dakika saçımızda beklettikten sonra saçlarımızı yıkamamız gerekmektedir.

Kuru cildi yumuşatır

Kuru ve yıpranmış bir cilt için en iyi nemlendiricilerden biri E vitaminidir. Antioksidan özelliği sayesinde cildi esnek tutmaya yardımcı olur ve çatlamasına engel olur.

Çatlak dudakları iyileştirir

Aşırı güneş, rüzgar veya soğuk sebebi ile çatlayan dudaklara E vitamini yağı veya kapsülünü uygulayarak bu sorunu çözebiliriz.

Yara ve çatlak izlerini azaltır

Hamilelik veya ani kilo kaybı sebebi ile gözle görülür yara veya çatlak izlerinizden kurtulmak istiyorsanız E vitaminini kullanarak bu problemden kurtulabilirsiniz. E vitamini cildin nemlenmesini sağlayarak hasar gören hücrelerin yenilenme sürecini hızlandırır. E vitamini yağını ektisini artırmak için zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı veya limon suyu ile karıştırarak cilde 10-15 dakika masaj yaparak uygulayabiliriz. 20-30 dakika sonra uyguladığımız bölgeyi durulamamız gerekir. Bu işlemi günde iki defa tekrarlamamız gerekir.

Tırnakları uzatır

Doğal yaşlanma sürecinin bir parçası da kırılgan tırnaklardır. Kırılgan tırnaklar için iyi bir ilaçtır. E vitamini hidrasyon ve esnekliği artırmak için de yardımcı olur. Düzenli kullanıldığı takdirde çatlama yada kırılma riski azalabilir. Yatmadan önce 5-10 dakika direk tırnaklarımıza masaj halinde uygularsak tırnaklarımıza iyi gelecektir.

E vitamini hakkındaki bu yazımızın amacı tavsiye veya öneri değildir. Bilgilendirme amaçlı olarak çeşitli kaynaklardan oluşturulmuştur. Lütfen sağlık profesyoneline danışmadan hareket etmeyiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.