Fibromiyalji

30-08-2018 10:17
Fibromiyalji

Fibromiyalji

Fibromiyalji hastalığı kas ve iskelet sisteminin uzun zaman olan, vücutta fazlalaşan ağrı ve hassasiyete neden olan yumuşak doku romatizma rahatsızlığıdır. Çok uzun süren ağrı ve engelliliğe sebep olan sendromlar arasında fibromiyalji hastalığı iş yaparken güç kaybı, ilaç ve tedavi masrafları bakımından ön sıralarda bulunmaktadır. Ara sıra yumuşak doku romatizması veya kas romatizması olarak dile getiriliyor.

Fibromiyalji’nin Nedenleri

Bu sendromun sebepleri teknolojinin ilerlemesine rağmen günümüzde hala tam olarak bilinmiyor. Fakat geçmiş hastalara göre daha çok hassas yapıya sahip olan ve her konuşmadan-hareketten çok çabuk etkilenen kişilerde gözlenmektedir. Uzun süre iş ortamında kalan, fazla baskı ve stres yapan kişiler de bu hastalık görülmektedir. Yine önemli olarak daha çok kadınlarda ve genç kişilerde ortaya çıktığı görülmektedir. Kadınlarda fibromiyalji sendromu genellikle menopoz döneminde daha fazla artış yaşanmaktadır. Fibromiyalji hastalığı için risk sebepleri arasında aile yaşantısı olanlar da görülmektedir. Bu sebebe sahip kişilerde fibromiyalji hastalığı daha sık görülmektedir. Ve tabiki de uyku düzeni sorunu yaşayanlar ve romatizma hastalığı olan kişiler risk grubunda yer alır. Regl dönemlerinde ve menopoz zamanlarında hormonsal değişiklikler yaşayan kadınlarda bu durumlar stres, üzüntü gibi durumlara sebep olabilmektedir. Bu durumlar hastalığın ortaya çıkmasına zemin hazırlamak için yeterli olacaktır.

 

fibromiyalji 


Fibromiyaljinin Belirtileri Nelerdir?

Fibromiyaljinin en önemli belirtilerinin başında ağrı gelir. Omuz kısmını ve boyun gibi tek bir bölgede olabildiği gibi birden fazla bölgede de ağrı hissedilebilir. Fibromiyalji hastalığının ağrısı kişiler tarafından yanma, acıma, hassasiyet, karıncalanma, üşüme veya kemirici ağrı gibi farklı şekillerde ağrılarının olduğu anlatılabilir. Oluşan ağrıya el ve ayaklarda şişkinlikte beraber ortaya çıkabilir. Hastalığın ağrısı gün içinde, havanın nasıl olduğuna, uyku sorunları ve strese bağlı olarak farklılıklar gösterebilir. Oluşan ağrı, az bir şekilde vücudun bir bölgesinde daha fazla ve sık hissedilebilir. Daha çok genel fizik muayene normal ve hasta kişiler sağlıklı görünseler de kasların ayrıntılı muayenesi ile belirli bölgelerde fibromiyalji hastalığı için önemli hassas noktalar gözlemlenir. Fibromiyaljinin başka önemli bir belirtisi de yorgun olmaktır ve hastaların büyük oranında bu belirti gözlenir. Fibromiyalji hastaların diğer kısmı da dayanıklılığın azalması ve çabuk yorulmadan şikâyet ederler. Hastaların çoğunda uyku problemi ve sabahları kalktıklarında yorgun uyanma yaşanabilir. Uykuya dalmada zorlanma yaşanmasa da derin uyku kısmında bozulma olmuştur ve gece sıklıkla uykudan uyanma görülebilir. Hastaların az bir kısmında depresyon bulunabilir. Kendini kötü hissetme gibi duygu bozuklukları ise çok daha fazla yaşanabilir. Bazı kişiler deyoğunlaşma güçlüğü, basit zihinsel işlevlerde yavaşlama olabilir.

Ayrıca karın ağrısı görülebilir,

Kabızlık - ishal atakları yaşanabilir,

İdrar yakınmaları olabilir,

Ciltte ısıya karşı hassasiyet ve renk değişiklikleri de görülebilir.

Fibromiyalji Teşhisi

Bu hastalığın teşhisini koymak o kadarda kolay değil. Sebebi ise hastalığa ait bir laboratuvar testinin olmamasıdır. Başka hastalığı olup benzer şikâyetler göstermediğinden emin olunması gerekir. Hasta olan kişi doktor tarafından dikkatli bir şekilde muayene edilmelidir, hatta gerekirse kan tahlilleri ve testler yaptırılmalıdır. Genel olarak fazla süren kas ve iskelet sistemi ağrısı, beraberindeki yorgunluk ve vücuttaki belli bölgelerde hassas noktaların olması ile bu hastalığın teşhisi konulur.

Fibromiyalji Tedavisi

1- Hasta ve hasta yakınının eğitimi

Ağır hastalıkların hepsinde olduğu gibi bu hastalığın tedavisinin en başında da hastanın kendisi yer alıyor. Bu sebeple olumlu sonuçlar alabilmek için önce hasta ve hasta yakınına bilgi ve eğitim verilmesi gerekiyor. Son dönemlerde ülkemizde hasta ve hasta yakınına Fibromiyalji okullarında verilen eğitimlerle olumlu ve kalıcı sonuçlar elde ediliyor.

2- İlaç tedavisi

Bu hastalığın ilaç tedavisinde genellikle kas gevşetici ilaçlar, ağrı kesici, antidepresan hapları, uyku problemini giderecek ilaçlar, antioksidan vitamin ilaçları ve mineraller uygulanıyor.

3- Fizik tedavi

Bu hastalığın en önemli tedavilerinden biride fizik tedavidir. Hastalık tedavisinin asıl 2 amacı vardır. Birincisi gergin-ağrılı olan kasları gevşetmek-rahatlatmak, ikincisi ise kalp-damar uyumunu fazlalaştırmaktır. Hastaların büyük çoğunluğu sıcak tedavi uygulamasından yararlanıyor. Ayrıca fizik tedavinin süresi hastadan hastaya değişiyor.

3- Egzersizler

Yapılan egzersizler hem hastalık tedavisinin hem de hastalıktan korunmanın en önemli olanlarından biridir. Egzersiz yapılmadığı zaman kişiler diğer diğer tedavilerden kısıtlı olarak olumlu sonuç alıyorlar.

Hatırlatma, uyarı; Sağlık sorunlarınız ile ilgili doktorunuza danışmanız rica olunur. Fibromiyalji konulu makalemiz çeşitli kaynaklardan edinilmiş bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Teşhis, tavsiye, öneri niteliğinde değildir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.