Koenzim Q10

04-09-2018 16:20
Koenzim Q10

Koenzim q10

Bedenimizde doğal yollardan oluşan ve temel olarak yiyeceklerin enerjiye dönüşmesi sonucunda oluşan moleküldür. Ayrıca kuvvetli bir antioksidan olup pankreas, kalp, böbrek, karaciğer, gibi organların çoğunda ve hücrede bulunmaktadır. Bazı besinlerde de bulunan molekülleri alınarak laboratuvarlarda işlenerek ek takviye olarak ta kullanılabilir.

 

 

 

Koenzim q10 faydaları

Antioksidan etkisi: Hücre oluşumunda ortaya gelebilen oksidasyonu engelleyen antioksidanlar birçok rahatsızlıktan (kanser çeşitleri) korumaya destek sağlar. Burada güçlü bir yapıya sahip olan koenzim q10 hücre yapılarını koruyarak yaşlanmanın bedeninizde ortaya çıkardığı olumsuz etkileri yavaşlatıp kalp rahatsızlıkları ve kanser riski gibi hayat tehlikesi olan hastalıkların, birçok rahatsızlıklara karşı bedenin güçlü olmasını sağlar.

Bağışıklık sistemi: Yeteri kadar beslenilmediğinde buna bağlı olarak ortaya çıkan vitamin eksikliği, bünyenin zayıflamasına neden olur. Bağışıklık sistemin güçsüzleşmesinde vücut dirençsizleşerek mikroplara karşı bedenin yenik düşmesine neden olur.Koenzim q10 bağışıklık sistemini güçlendirerek bedenin daha zinde olasında önemli bir etkene sahiptir.

Kanser: Kanser hücrelerin gelişmesini yavaşlatarak, bulunan tümörleri küçülterek olumlu bir sonuç ortaya çıkmıştır.

Kalp yetmezliği: Koenzim q10 alınan ilaçlara ek olarak kullanıldığı zaman bedenin bazı bölgelerinde çıkan ödemlerin azalmasında etkilidir. Böylece soluk alıp vermesini kolaylaştırır.

Koenzim q10 hangi besinlerde bulunur

Koenzim q10 eksikliği yoksa ek olarak kullanılmasına gerek yoktur. Çünkü düzenli beslenerek bedeninizin ihtiyacı olan koenzim q10 besinlerden alınabilir. Yüksek kolesterol, kalp rahatsızlığı, yüksek tansiyon gibi hastalığı olanların alınması gereken koenzim q10 miktarı hastaya yapılan tetkikler sonucu belirlenerek insandan insana değişmektedir. Bundan dolayı hastalığı olan varsa düzenli bir şekilde koenzim q10 kullanmadan önce uzmanlara başvurulmalıdır.

Kırmızı et: Kırmızı et çeşitleri(dana, kuzu)tavuk eti

Yağlar: Susam yağı, kanola yağı ve benzeri yağlarda bulunur

Kuru yemiş, tohum çeşitleri

Sebze ve meyveler: brokoli, ıspanak, karnabahar

Koenzim q10 yan etkileri

Yüksek dozda alınmadğı sürece fazla zararı yoktur. Fakat dikkat edilmediği zaman çeşitli ilaçlarla tepkimeye geçtiği zaman istenmeyen yan etkiler oluşabilir. (kanser ilaçları, tansiyon, kolesterol)gibi ilaçları kullanan hastalar uzmanlarından habersiz koenzim q10 kullanmamaları gerekir. koenzim q10 bazı insanlarda kaşıntı, mide bulantısı, ışığa karşı hassasiyet, uykusuzluk, halsizlik, baş ağrısı gibi rahatsızlıklar meydana getirebilir.Hamile ve emziren bayanların kullanımı tavsiye edilmemekte.

Koenzim Q10 ve Kalp Rahatsızlıkları

Bazı araştırmalara göre koenzim q10 yetersizliği kalp yetmezliğine neden olduğu görülüyor. Çok yoğun çalışan kalp ciddi düzeyde enerji üretip tüketiyor. Bu organ enerji üretiminde rol oynayan koenzim q10 bakımından fazlasıyla zengin. Bu sebeple kan koenzim q10 oranından direk yararlanıyor. Bir çalışmada iki grup oluşturulmuş ilk gruba koenzim q10 verilmiş ikinci gruba ise aynı görünümdeki placebo aynı miktarlarda verilmiş. Bir süre gözlemlenmiş. Araştırma sonucunda konzim q10 kullanmayanlar kullananlara göre daha çok kalp ve damar hastalıklarına rastlanmış. Tüm kişilerde ölüm oranı ise koenzim q10 kullanmayanlar kullananlara oranla daha fazla görülmüş. Özellikle bilinmeyen kalp ve damar hastalığı olan kişilerin koenzim q10 kullanmaları bu hastalığın risklerini azaltır.

Koenzim Q10 Ne Kadar Kullanılmalı

Kullanımında geniş bir doz aralığı bulunmasına rağmen doğru ve yararlı tedavi için çoğunlukla üç bölüme ayrılarak her defasında 100 mg alınmalıdır. Bu kullanımlar yemeklerden yarım saat önce tüketilmesi en doğrusu olacaktır. Ve ayrıca değişik besinlerin emilim zamanında ilişkisi olduğundan dolayı tüketimi yalnızca su ile alınması öneriliyor.

Koenzim Q10 Ve Aşırı Yorgunluk Fibromiyalji

Sürekli olarak yorgun olan insanlar ve bunun sebebi bilinmiyor. Böyle sorunlar önemli şikâyetler göstermedikleri için varlık ve yokluk arasında gördüğümüz sorunlardan biri. Bu sendromda yapılan fazlasıyla araştırmalar vardır. Kronik yorgunluk hastalığına sahip hastalar koenzim Q10 takviyesi taraftarıdır. Sebebi ise yapılan araştırmalar sonucunda koenzim q10 alan kişiler yorgunluk belirtilerinde düşüş görüyor. Asıl önemli olan fibromiyalji hastalarıdır. Sebebi ise teşhisi kadar tedavisi de zor olan en fazla kadınlarda görülen bir hastalık olmasıdır. Bu hastalığa sahip kişiler her türlü yolu denemiştir. Sadece bir sorun olmadığı için tek bir çözümde faydasız kalıyor. Bu hastalıkta özellikle birden çok bölümün birden çok tedaviyle beraber birbirini desteklemesi gerekir. İşte bu önemli tedavilerden biride koenzim q10 tedavisidir. Araştırmalarda fibromiyalji hastalarının koenzim q10 tedavisinden yaklaşık üç ay sonra görülen şikayetlerde düşüşler gözlemleniyor.

Yazımız tedavi ve öneri niteliği taşımamaktadır. Yabancı kaynaklardan bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Sağlık sorunlarınız ile ilgili doktorunuza danışmanız rica olunur.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.