Multivitaminler Nedir? Hastalıklar Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

16-08-2018 11:33

Multivitaminlerin Şaşırtıcı Gerçeği

Multivitaminler dünya genelinde kullanımı olan en yaygın takviye edicilerden biridir. Son birkaç yılda kullanım oranındaki artış multivitaminlerin bazı insanlar tarafından sağlığı iyileştirdiği ya da iyileştirebileceği konusunda kanaati güçlendirmiştir. Kötü beslenme alışkanlıklarını telafi edebileceğini ve hatta kronik hastalık riskini azaltabileceğine inanılmaktadır. Tüm bunlar olurken bilim insanları bu konuda ne tür araştırmalar yapmış gelin beraber bakalım.

Multivitaminler nelerdir?

Multivitaminler aslında birçok farklı vitamin ve mineralin özdeşi olarak tanımlanan bir bileşiktir. Bununla ilgili gerçek bir standart bulunmamakla beraber besin bileşimleri marka ve ürüne göre değişen çeşitleri de mevcuttur. Multivitaminler farklı isimler ile karşımıza çıkabilir, örneğin multimineraller ya da multis gibi. Genellikle kapsül, çiğnenebilir sakız, tablet, sıvı veya toz formlarında karşımıza çıkan multivitaminerin günde bir, iki defa alınması önerilir. Etiketi üzerinde multivitaminin içeriği konusunda detaylar verilmekte ve kullanım talimatları da detaylı olarak gösterilmektedir. Eczanelerde çok daha kolay ulaşabileceğiniz multivitaminleri ayrıca büyük market ya da süper marketlerde veya çeşitli online perakendecilerde bulabilmeniz mümkündür. Birçok farklı vitamin ve mineral içeren takviye edicilerden oluşan multivitaminler çeşitli şekillerde karşımıza çıkar.

 

multivitamin 


Multivitaminler Ne İçerir?

Vücudun sağlıklı bir şekilde fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için 13 vitamin ve en az 16 mineralin tüketilmesi gerekmektedir. Enzimatik reaksiyonlara katılan hormonlar, sinyal molekülleri veya yapısal elementlerin görevini gören multivitaminler vücut için vazgeçilmez öneme sahiptir.

Vücudun korunması, büyümesi ve düzenlenmesi için bu besinlere ihtiyacı vardır. Multivitaminler, bu vitaminlerin ve minerallerin çoğunu içerebilir, ancak çeşitli şekillerde ve miktarlarda olabilir. Ayrıca otlar, amino asitler ve yağ asitleri gibi diğer bileşenleri de içerebilirler.

Multivitaminler vitaminler ve minerallere ek olarak otlar, amino asitler ve yağ asitleri içerebilir. Etiket sahtekarlığı yaygın olduğu için dikkat edilmesi gereken bir takviye ürünüdür ayrıca besin miktarı da değişebilir.

Multivitaminlerin Kalp Hastalığı üzerindeki etkisi

Dünya genelinde en yaygın ölüm nedenlerinden biri olan kalp krizi riski, birçok insan için tehlike arz etmektedir. İnsanlar içerisinde en yaygın görüş, multivitamin alımının kalp hastalığını önlediğidir. Ancak bu kanaat ile ilgili kesin sonuçlar bulunmamaktadır.

Multivitaminler ve kalp hastalıkları ile ilgili gözlemsel çalışmaların sonuçları birbiri ile örtüşmemektedir. Bazı çalışmalar kalp krizi ve ölüm riskini azalttığı halde, diğerleri ise herhangi bir etki bulmadığını rapor etmektedir.

Yapılan bir çalışmada son on yıl içinde 14.000 aşkın orta yaşlı erkek doktorun günlük mültivitamin kullanımının insanlar üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Kalp krizinin yanı sıra insanlar üzerindeki felç etkisi araştırılmış fakat herhangi bir azalma ve mortalitede azalma görülmediği tespit edilmiştir. Yakın zamanda erkekler üzerinde yapılan bir başka çalışmada en az üç yıl çalışılmış ve ilk çalışmaya kıyasla tam tersi bir sonuç çıkmıştır. Elde edilen sonuçlara göre erkeklerde kalp hastalığından ölme riskinin %35 oranında düşük olduğu tespit edilmiştir. Diğer taraftan bu sonucu destekleyen bazı gözlemsel çalışmalarda elde edilen sonuçlara göre multivitamin kullanıcıların daha düşük kalp hastalığı riskine sahip olduğunu göstermiştir. Diğer taraftan diğer birçok farklı çalışmada farklı sonuçların elde edilmiştir.

Multivitaminlerin Kanser üzerindeki etkisi

Multivitaminlerin kalp rahatsızlığı gibi kanser rahatsızlığı üzerindeki sonuçları da birbirine uymamaktadır. Bazı araştırma çalışmalarında kanser riskinin etkilenmediği görülürken, diğer bazı çalışmalarda kanser riskini artırdığı ve bununla beraber multivitamin kullanımın desteklenmemesi gerektiği vurgusu yapılmıştır. 50.000 katılımcı ile yapılan bir başka çalışmada, erkekler üzerinde %31 oranında düşük kanser riskini ortaya çıkardığı tespit edilmiş, ancak kadınlar üzerinde etkisinin olmadığı sonucuna varılmıştır. Biri kadın ve diğeri erkek olmak üzere iki gözlemsel çalışma sonucunda uzun süreli multivitamin kullanımının azaltılması kolon kanseri riski ile ilişkilendirilmiştir.

Sağlık profesyonellerinin yapmış olduğu uzun ve çeşitli araştırmalar neticesinde multivitamin kullanımının kanser öyküsü olmayan erkeklerde kanser riskini azalttığını da ortaya koymuştur. Diğer taraftan, çalışma süresince ölüm riski üzerinde hiçbir etkisi olmadığı tespitine de varılmıştır. Bazı çalışmalarda kanser riskini azaltmak için multivitamin kullanımını teşvik edilmiş. Her ne kadar çalışmaların sonuçları üzerinde halen kesin bir sonuca varılamazken bu durum multivitaminlerin kanser üzerindeki etkileri konusunda yapılması gereken daha birçok çalışmanın olması gerektiğini bize göstermiştir.

 

Multivitaminler ile ilgili bu yazımız tavsiye veya öneri değil bilgilendirme amaçlı yabancı kaynaklardan alıntı ile yazılmıştır. Lütfen sağlık problemleriniz ile ilgili doktorunuza danışınız.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.