Sporcu Besinleri

24-08-2018 20:17
Sporcu Besinleri

Sporcu Besinleri

Spor yapan bir kişi için yediği gıdalar, uyduğu antrenman programları ve dinlenmeleri ne kadar önemli ise doğru besin takviyesini almakta o derece önem taşır. Yediğimiz gıdaların yanında ek olarak aldığımız besin destek ürünleri genel anlamda spor yapan kişilere mucize gibi kas artışı sağlayan, hacim kazandıran ya da zayıflamasına yardımcı olan ürünler olarak anlaşılıyor. Bu algının tamamı yanlıştır, gerçek olan budur ki sporcu besin destek ürünleri isminden de anlaşılacağı gibi spor yapan kişilere destek verir. Yani tükettiğiniz gıdalar ile antrenman programı ve emeğiniz ile amacınız ne ise amacınıza ulaşmada çaba göstermeniz gerekir. Ek olarak aldığınız ürünler de sizin gösterdiğiniz çabalardan daha hızlı, verimli ve etkili sonuçlar almanıza destek olur. O zaman nedir bu sporcu besin destek ürünleri? Yaygın olarak dörde ayrılan sporcu besinleri; kas gelişimini destekleyen ürünler, performans artırıcı ürünler, yağ yakıcı ürünler ve kilo aldırıcı ürünlerdir. Ayrıca bunlarda kendi aralarında alt başlıkları vardır.

 

sporcu besinleri 


Protein tozları

Bu protein tozları kasların gelişmesini destekleyen en önemli ek takviye üründür. Genel anlamda vücut geliştirme denildiğinde ilk olarak akıllara gelen takviye ürün de yine protein tozudur. Ama özellikle whey protein tozu söz konusu olunca durum sadece spor yapanlar için değil, herkes için değişir. Çünkü whey proteini, tüm kişiler için çok değerli bir takviye besindir. Bunlardan başka protein tozları da kendi aralarında ayrılır. En temel görevi kasların gelişmesine yardımcı olmak olsa da insanların amaçlarına göre Whey protein tozu, kazein proteini,kompleks protein gibi alt dallara ayrılır.

Whey Proteini

Bu protein türü kas gelişiminde yardımcı olan en değerli protein çeşididir. Genel anlamda peynir suyundan yapılan ve içinde BCAA da olan bir protein üretim çeşididir. Whey protein tozunun en önemli özelliklerinden bir diğeri ise kana çok hızlıkarışıyor olması ve içerisinde bulunan BCAA sayesinde kaslara çabuk bir şekilde taşınabiliyor olmasıdır. Bu sebeple Whey protein tozları spor yapan kişilerin her zaman takviye alabilecek ender sporcu besin destek ürünlerinden biridir.Diğer suplementler normalde sadece gerektiği zamanlar alınırken bu geniş çaplı sporcu besinleri arasında Whey protein tozu; başlangıç zamanında, orta seviyede ve hatta ileri seviye spor yapan kişiler her zaman kullanabilecek seçili ürünlerden birisidir.

Kazein Protein Tozu

Bu protein türü süt proteininden oluşur.Vücudumuzu uzun süre boyunca sürekli olarak besleyen, antremandan sonra kasların uzun süre protein sentezi ile beslenmesini sağlayan ve özellikle kas gelişimine yeni başlayan kişiler için destekleyici bir takviye proteini olarak bilinir. Kazein protein tozu tam manasıyla spor yapan kişiler için yapılmış bir üründür. Genel anlamda spora yeni başlamış kişilerin kullanmasında yarar vardır. Tabi isteğe göre ileri seviyedeki bir sporcu da kazein protein tozunu kullanabilir. Ama daha çok sonuç alabileceği ürünleri kullandığı için kazein proteini, daha basit bir ürün olarak kalıyor. Özellikle spora yeni başlamış olan kişiler, sağlıklı bir vücut için vücudu 8 saat boyunca kesintisiz besleyen ve kaslara üretilen bu protein deposunu kesinlikle kullanmaları gerekmektedir.

Kompleks Protein Tozu

Bu proteinler, adından da anlaşılacağı gibi birden çok proteini içinde bulundurduğu protein tozlarıdır. Önceden başlanmış kas gelişimini ilerletmeye yardımcı olan üründür.

İzole Protein Tozu

Kas gelişimini hedefleyen ve hacim kazanmamak istemeyen sporcular bu protein çeşidini tercih eder. Normalde kilo almaya müsait kişiler ve zayıflamak amacındaki sporcular bu ürünü kullanır. İçinde karbonhidrat, yağ ve protein yoktur. Sadece vücuda protein olarak alınır.

Performans artırıcılar

Performans ve güç artışını amaçlayan ürünler, genellikle spor yapan kişilerin çok önem gösterdiği ürünler olmasa da vücut geliştirmede ileri seviyede olanların düzenli kullandığı takviye üründür. Güç artışı kalıcı olmaz, takviye aldığı dönemde kendisinin de inanamayacağı güç artışı sağlasa da takviye bittikten sonra vücut eski haline geri döner. Kalp hastası olan kişilerin uzak durması gereken bir üründür.

Yağ yakıcılar

Bu protein, adından da bilineceği gibi zayıflamak amacı olan kişilerin kullandığı bir üründür.

Kilo aldırıcılar

Spor dünyasında geiner olarak isimlendirilen kilo aldırıcılar kilo almayan ve zayıflığından şikâyetçi olan sporcular tarafından kullanılan takviye bir üründür. İçindeki yüksek karbonhidrat ve yağ sayesinde oldukça fazla kalori aldırarak kişinin kilo almasını destekler.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.