Vitamin Hapları

19-08-2018 18:41

Vitamin Hapları

Daha fazla yaşamak, bağışıklık sistemini korumak ve yaşlanmamak için birçok insan vitamin haplarını kullanıyor. Fakat vitamin haplarının faydasının olmayacağı gibi zararlarının da olabileceği söyleniliyor. Doktorların kontrolü altında ve dozunda kullanılması gerektiği öneriliyor. Vitaminler vücudumuzun işlevini sağlıklı bir şekilde devam ettirmesi için gerekli. Ama görevleri bu kadar değil. Enerji, hafıza işlevi, cilt sağlığı, saç görünümü için, stresi önlemede pek çok görevi vardır. Vitaminin önemi, farklı yaş aralıklarına ve çalışma hayatınıza göre farklılık gösterir. Büyük ve gelişmiş ülkelerde beslenme sorunlarından kaynaklı vitamin eksikliği pek fazla görülmüyor.Bununla birlikte vitamin eksikliği sadece eksiz beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkmıyor. Hayatımızın farklı dönemlerinde fazlalaşmış ihtiyacın (bebeklik, hamilelik, ergenlik) karşılanamaması, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, bağırsaktan emilim sorunuyla görülen hastalıklar, mide operasyonları, çok aşırı alkol kullanımı gibi farklı durumlarda eksiklikler görülebiliyor. Vitamin tedavisi görülecek ise bu hastalık gruplarına bağışıklık sistemleri zayıfladığı için özel farklı bir tedavi yapılması gerekiyor. Fakat zamanımızda doğal gıdalar ile alınması gereken vitaminler ihtiyaç olmadan ilaç olarak rastgele alınıyor.

 

vitamin hapları 


Vitamin Haplarının Zararı var mıdır?

Son zamanlarda vitamin haplarının kullanımında yükseliş yaşanmaktadır. Bu yükselişin nedenlerinden biri kişilerin gıdalardan yeteri kadar vitamin alamadıklarını düşünmelerinden kaynaklanıyor. Başka bir nedeni ise çok çabuk oluşan hastalıklar, tedavi zamanları, alerjik durumlarından dolayı vitamin yetersizlikleri oluyor. Doktor söylemi dışında alınan vitamin hapları kişi üzerinde olumsuz etkiler gösterebiliyor. Doktor tedavi olarak vermeden kullanılan vitamin hapları, ölümlere dahi sebebiyet verebilir. Bu nedenle vitamin hapları takviyesinde dikkat edilmelidir. Vitamin haplarının doğal olduğu bilinse de aslında doğal değil. Vitamin hapları kimyasal maddelerden oluşur. Normal hastalık tedavilerinde alınan ilaçlar kadar etkilidir. Bu nedenle kişi rastgele vitamin hapları kullanmamalıdır. Bu vitamin hapları, doktor tedavisi dışında ve uzun zaman kullanımı çok fazla hastalığa sebep oluyor. Kişiler sağlıklı, dinç ve vitamin eksikliğini yok etmek amaçlı aldıkları vitamin haplarının kölesi oluyorlar. Psikolojik olarak kişiler neredeyse vitamin hapları almadan bir gün bile duramıyorlar. Bu durum kişilerin normal beslenme şekillerini değiştiriyor.

Çocuklarda Vitamin Haplarının Kullanımı

Vitaminler çocukların sağlığında çok önemlidir. Çocukların fiziksel, zihinsel ve bağışıklık sisteminin gelişiminde çok önemli bir rolü vardır. Ailelerin böyle bir durumda tedbirli olmaları gerekir. Gereksiz vitamin hapları kullanımının alışkanlık olmasına sebep olmayınız. Çocuklar için devamlı kullanılan vitamin hapları bazı durumlarda gerekli olduğu düşünülse de bazı zamanlarda gereksiz kullanıma neden oluyor. İştah ve beslenmeleri problemli olan yani, çocuklarına yemek yedirmekte zorlanan aileler genelde vitamin haplarına yöneliyorlar ancak çok yanlış bir davranış oluyor. Aileler bir uzmandan yardım alarak çocuklarının beslenme alışkanlıklarını düzene koymaya gayret göstermeliler. Bu sebeple çocukları sağlıklı ve düzenli beslenmeleri önemle takip etmeleri gereklidir. Çocukları doğal besinlerden beslenmesini ve yarar görmesini sağlamalısınız. Aileler bu konuda daha dikkatli olarak taze meyve ve sebze yenmesini sağlamalıdır. Vitaminleri doğal bir şekilde alınmasını sağlayarak vitaminlere gerek duyulmamasına yardımcı olmalıdır.

Kaç Yaşında Hangi Vitaminler Alınmalıdır?

20 yaşındaki kişiler enerji ve hafıza fonksiyonunu destekleyici preparatlar alınmalı. Dozu çok fazla olmayan iyi bir vitamin alımı yeterli olacaktır. 30 yaş ve üzerindeki kişiler mutlaka dozunda vitamin alması yararlı olacaktır. Orta yaşlarda sonra antioksidan denen, vücudu serbest radikallerden (kanser yapan) koruyan maddeler hızla azalmaya başlar. A, C ve E vitaminleri ile çinko ve selenyum bulunan gıdalar ve haplar 35 yaşından sonra her gün mutlaka alınmalı. Bu vitamin hapları strese karşı da etkilidir. 40 yaş ve üstündeki kişiler kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu vitamin haplarının kullanımı ile balık yağı, sarımsak, E vitamini, içeren gıdalar da yenmelidir. Günlük takviye edilen vitamin haplarının dozu yükseltilmelidir.

Vitamin Hapları Ne Zaman Alınmalı?

Doktorlar, insan vücudunun sağlıklı olması için vitaminlerin olması gerektiğini söylüyor. Sağlıklı beslenmenin temeli de zaten tüm vitaminlerin dengeli ve düzenli şekilde alınacağı bir beslenme tarzından geçer. Dengeli ve düzenli beslenmediğini düşünen birçok insan vitamin takviyesi yaparak bu sorunu gidermeye çalışıyorken vücutlarına zarar verdiklerinin farkında değiller. Fakat 2006 yılında ABD’nin başkenti Washington’da toplanan alanında uzman doktorlar vitamin haplarıyla ilgili gerçekleri konuştu. Doktorlar, insan sağlığının daha iyi olması ya da hastalıkları önleme gibi hedefler düşünüldüğünde çoğu vitamin haplarının alımı bilindiği kadar işe yaramadığından hepsi sağlığımız açısından iyi olmadığının fikirdeydi. Fakat konuşmada bazı vitamin alımının sağlık bakımında olumlu etkileri olduğu da söylendi. Mesela D vitamininin alımı özellikle yaşlı kadınların kemiklerinin korunması için önemi veya bebekleri fiziksel sorunlar ile doğmasını istemeyen kişiler gebelikte folik asit takviyesinin yararı gibi konularda birçok doktor hemfikirdi. Doktorlar kişilerin yaşları ve yaşam tarzları sebebiyle bazı vitaminleri doğal yollarla almakta zorlandıkları zamanlarda haplara başvurması gerektiğini söylüyor. Örneğin kişi yaşlandıkça vücuduB-12 vitaminini doğal besinlerden almakta zorlanmaya başlıyor. Fakat vitamin haplarının da dozunu kaçırmamak gerekir. Doktorlara göre ne kadar vitamin takviyesi gerektiği mutlaka doktorlarla görüşülmesi gerekir. Doğal yöntemlerle vitamin açığını gidermek isteyenlerin ise her meyve, sebze, karbonhidrat ve protein grubundan besinlerin alındığı dengeli ve düzenli bir beslenmeye ihtiyacı var.

Takviye vitamin alımı öncesi mutlaka doktorunuza danışınız. Vitaminlerin bilinçsiz kullanımı çeşitli sorunlara yol açabilir.

Bu yazımız tavsiye veya öneri niteliği taşımamaktadır. Lütfen doktorunuza danışınız.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.