Whey Protein Tozu

29-08-2018 09:27
Whey Protein Tozu

Whey Protein

İnsanlar kas protein sentezinin geliştirilmesinde ve yağsız kas kütlesinin gelişimini teşvik etmeye yardımcı olmak için, direnç egzersizinin yanı sıra takviye olarak da Whey protein tozunu kullanırlar. Ama nedir Whey protein tozu ve kullanmanın yararları nelerdir?

Süt iki protein, kazein ve whey'den yapılır. Whey proteini, kazeinden sütte ayrılabilir veya peynir yapımının bir yan ürünü olarak oluşturulabilir. Whey proteini, tüm 9 gerekli amino asidi içerdiği için tam bir protein olarak kabul edilir. Laktoz içeriğinde düşüktür.

Whey proteini kullanımında birçok fayda vardır ve araştırmacılar sürekli olarak yeni olabilecek terapötik özellikler bulmaktadır. Faydaları, potansiyel riskleri ve bazı yan etkilerini ise şöyle sıralayabiliriz.

 

whey protein 


Whey proteini ile ilgili gerçekler:

Potansiyel faydalarının çoğu, tekli çalışmalara dayanmakta ve kesin karar vermeden önce daha fazla kanıt gerektiğini belirtmek isteriz.

Whey proteini, beta-laktoglobulin, alfa laktalbumin, bovin serum albümin ve immünoglobin gibi bileşenlerin bir karışımıdır.

Whey proteinin muhtemel faydaları kilo kaybı ve kolestrol düşürücü olması diyebiliriz.

Görülme ihtimali olantehlikeler bulantı ve baş ağrıları, ancak orta dozda whey proteini tehlikeli olarak kabul edilmediği söylenmektedir.

Faydaları:

Kilo kaybına yardımcı:Nutrition & Metabolism'de yayınlanan 158 kişiden oluşan bir çalışmada, whey verilenler "daha fazla vücut yağı kaybettiler ve kontrol içeceği tüketenlere kıyasla daha fazla yağsız kasa sahip olduklarını gösterdiler."

Anti kanser özelliği:Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da kansere karşı umut verici sonuçlar vermiştir.

 

Kolesterolü düşürmek:The British Journal of Nutrition'da yayınlanan bir çalışma, 12 hafta boyunca 70 kiloya sahip erkek ve kadınlara whey takviyesi yaptı ve lipid ve insülin seviyeleri gibi bir dizi parametreyi ölçtüler. Ölçümlerin neticesinde, 12 haftalıksürenin sonunda, toplam kolesterol değerinde ve LDL kolesterolünde, whey grubunda bulunan kişilerde kazein grubunda bulunan kişilere kıyasla önemli bir düşüş olduğunu bulmuşlardır."

Astım: Whey proteini, astımı olan çocuklarda bağışıklık sistemi direncini artırabilir. International Journalof Food Scienceand Nutrition’da yayınlanan 11 çocuktan oluşan küçük bir çalışma, astım hastası çocukların günde iki kez 10 gram whey proteini ile desteklendiklerini, bağışıklık sisteminin iyileştiğini buldular.

Kan basıncı ve kardiyovasküler hastalık: International Dairy Journal'da yayınlanan bir araştırmada, whey proteini takviye edilmiş içecekleri kullanan hipertansiyon hastalarında kan basınıcının önemli ölçüde azaldığı ve kalp hastalığı veya inme riskini düşürdüğü gözlemlenmiştir.

Kolesterolü düşürmek: The British Journal of Nutrition'da yayınlanan bir çalışma, 12 hafta boyunca 70 kiloya sahip erkek ve kadınlara whey takviyesi yaptı ve lipid ve insülin seviyeleri gibi bir dizi parametreyi ölçtüler. Çalışma sonucunda, "12. haftada, toplam kolesterol değerlerinde ve LDL kolesterolünde, whey grubunda bulunan kişilerde kazein grubunda bulunan kişilerekıyasla önemli bir düşüş olduğunu bulmuşlardır."

 

Astım:Whey proteini, astımı olan çocuklarda bağışıklık sistemi direncini artırabilir. International Journal of Food Science and Nutrition’da yayınlanan 11 çocuktan oluşan küçük bir çalışma, astım hastası çocukların günde iki kez 10 gram whey proteini ile desteklendiklerini, bağışıklık sisteminin iyileştiğini buldular.

Kan basıncımız ve kardiyovasküler hastalıklar: Uluslararası Dairy Journal'da yayınlanmış olan bir araştırmada, whey proteini ile takviye edilen içeceklerin hipertansiyonu olan hastalarda kan basıncını önemli ölçüde azalttığı; Kalp hastalığı veya inme gelişimi ile ilgili riski düşürdüğü de gözlenmiştir.

Muhtemel tehlikeleri

Süte alerjisi olan bazı kişiler özellikle whey alerjisi olabilir. Orta dozlarda, whey proteini tipik olarak herhangi bir olumsuz duruma neden olmaz. Ancak, çok yüksek dozlarda tüketmek aşağıda gösterilmiş bazı sorunlara neden olabilir:

·Mide ağrıları

·Kramplar

·İştah azalması

·Mide bulantısı

·Baş ağrısı

·Yorgunluk

Sürekli yüksek dozda whey proteini de akneye neden olabilir. Beslenme açısından bakıldığında, whey proteini çok nadirdir ve doğal bir eşdeğeri yoktur.

Tipleri

Üç temel whey proteini türü vardır; whey protein konsantresi (WPC), whey protein izolatı (WPI) ve whey proteini hidrolizatı (WPH).

Bunların her birine sırasıyla bakacak olursak:

Whey protein konsantresi - WPC, düşük seviyelerde yağ ve düşük seviyelerde karbonhidrat içerir. WPC'deki protein yüzdesi ne kadar yoğun olduğuna bağlıdır. Alt uç konsantratlar yüzde 30 protein ve daha yüksek uçlar yüzde 90'a kadar protein bulundurma eğiliminde sonuçlar göstermiştir.

Whey proteini izolatı -WPI'ler ayrıca tüm yağ ve laktozu uzaklaştırmak için işlenir. WPI genellikle en az yüzde 90 proteindir.

Whey proteini hidrolizatı - WPH, daha önce kısmi hidroliz geçirmiş olan - proteini absorbe etmek için gerekli bir süreç olan - whey proteininin "önceden sindirilmiş" formudur. WPH, WPC ve WPIproteinleri kadar sindirim gerektirmeyen bir protein şekli olduğundan bu protein şeklini tercih etmekte fayda var diyebiliriz.

Ayrıca, WPH, geliştirilmiş sindirilebilirlik ve azaltılmış alerjen potansiyeli nedeniyle medikal protein takviyelerinde ve bebek mamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kas yapısı ve kilo kaybı

Direnç egzersizi ile birlikte whey proteini takviyesi, kas protein sentezini geliştirmeye ve yağsız doku kitlesinin büyümesini desteklemeye yardımcı olabilir.

International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism’de yayınlanan bir çalışmada, "direnç eğitimi sırasında whey proteini takviyesinin yalnızca direnç eğitimi ile karşılaştırıldığında bazı faydalar sağladığı” sonucuna varılmıştır. Ek olarak, "whey proteini ile takviye alan erkekler, yağsız doku kütlesinde daha büyük bir nispi kazanca sahipti."

 

Gıda takviyelerinin kullanımı ile ilgili mutlaka doktora danışmalısınız. Bazen bilinçsiz ve yanlış kullanımlar sağlığınız için risk oluşturabilir. Yazımız bilgilendirme amaçlı yazılmıştır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.